Počeo Zimski salon knjige u Sarajevu

Kultura 08. dec 201715:28 > 15:31
Anadolija

Trinaesti Zimski salon knjige, u organizaciji TDK Šahinpašić, počeo je danas i trajat će do 20. decembra u KSC ”Skenderija” u Sarajevu.

Na površini od 2.000 kvadratnih metara predstavit će se 60 izlagača, sa najaktuelnijom produkcijom i prigodnim cijenama. Specijalni gost Salona će biti Arhiv BiH koji ove godine slavi 70 godina postojanja.

Ove godine zahvaljujući Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo autori koji su pisali o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini svim zainteresovanim građanima predstavit će svoja djela.

Tim povodom, resorni ministar Muharem Fišo obišao je danas njihov štand na kojem se nalaze različiti sadržaji knjiga, koji, između ostalog, razotkrivaju ratne zločine počinjene nakon pada bosanskohercegovačkih enklava, ali i strahota koji su proživjeli svi oni koji su najteži period agresije proveli u opkoljenim bh. gradovima.

Neki od autora koji će izložiti svoje publikacije, knjiga i djela su: Almin Alen Bašić, Aziz Tafro, Emir Redžović, Salim Kurt i Avdo Huseinović.

“Resorno ministarstvo je i na ovaj način odlučilo dati podršku našim autorima koji su svoja djela zasnovali na istini, te nisu ni nakon agresije htjeli biti pasivni nego su nastavili da istražuju i bilježe sve što se dešavalo na prostorima naše domovine Bosne i Hercegovine”, istakao je Fišo.

Ovom prilikom, autori su se zahvalili Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo što im je na ovaj način obezbijedilo prodajni štand i tako omogućio neposredni kontakt sa čitalačkom publikom koja će imati priliku iz njihovih knjiga saznati više o ratnim zločincima, o genocidu i odbrambeno – oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovini.

Kako su istakli svojim knjigama žele prije svega doprinijeti u traženju istine i pravde i učinit će sve u očuvanju državnosti BiH, njene kulture, tradicije uz želju da svi narodi žive zajedno.

Složili su se i kako je resorno ministarstvo i na ovaj način obezbijedilo svima koji se bave kulturom sjećanja da podsjete današnju javnost, ali i informišu buduće generacije sa najtežim periodom historije u BiH.

Svi zainteresirani Zimski salon knjige mogu posjetiti svaki dan od 10 do 19 sati. Ulaz je tradicionalno besplatan.