Nagrade Ambasade SAD za projekte koji najbolje promovišu BiH

Kultura 08. dec 201717:20 > 19:29
N1

"Moj grad, moja BiH" naziv je projekta koji je organizovala Američka ambasada u BiH, a u cilju promocije BiH i turizma u našoj državi.

“Moj grad, moja BiH” naziv je projekta koji je organizovala Američka ambasada u BiH. Učesnici su učenici srednjih škola iz cijele Bosne i Hercegovine, te su samostalno snimali grad u kojem žive u trajanju od 90 sekundi, a sve u cilju promocije turizma u BiH.

“Obično turisti kada dolaze u BiH ima mnogo izbora i ja mislim da svaki grad treba da predstavi ono što ima, a ovaj video će im to omogućiti, da čovjek za naša nacionalna bogatstva čuje i na kraju napravi pravi izbor”,  kaže Žarko Plaić, Banjaluka.

“Mislim da je ovo bila jedinstvena prilika za nas mlade širom BiH ne samo da se upoznamo, već i da stvorimo neki zajednički projekat koji će simbolično biti prikazan na videu”, dodaje Azra Seferović, Travnik.

Kako su nam rekli učenici, ali i profesori asistenti, ovo treba biti jaka pouka svima u našoj državi.

“Super stvar je to što se mladi ljudi iz raznih dijelova BiH druže, što nije slučaj inače, i što se u političkoj retorici inače razdvajaju, što sada nije slučaj. Sada je koristilo da se spoje”, ističe Saša Peševski, asistent na predmentu montaža na Scenskim umjetnostima.

Učenici učestvuju na četverodnevnoj radionici gdje će sa profesionalcima naučiti osnove montaže i snimanja, a ovaj projekat učesnici, vide kao jako pozitivnu priču.

“Imali smo odličnu saradnju s njima, oni nam prenose svoja iskustva i neke informacije koje možda nema u literaturi. Imamo tu interakciju s njima i možemo jako puno stvari naučiti”, tvrdi Adel Nikšić, Sarajevo .

Učenici su imali vremena da se prijave do 12. novembra i dostave svoj video snimak, a deset pobjednika Ambasada će nagraditi GoPro HERO Session kamerom i pohvalom za uspješno sudjelovanje na takmičenju.