Filipović: Ćiri je zezancija neki način života kao i meni

Kultura 12. dec 201709:57 > 10:22
N1

Autorska predstava jednog od najpoznatijih glumaca regije i televizijske zvijezde Tarika Filipovića „Ćiro“, o životu Miroslava Ćire Blaževića, bit će izvedena večeras u Domu Mladih u Sarajevu. Ova predstava priča o životu i karijeri trenera svih trenera, a Tarik Filipović tim povodom je bio gost Novog dana.

Ćiro je Travničanin, ja sam Zeničanin, i kad pijemo kafu, Ćiro mi stalno govori da mi je rod, da mi je amidža. Njemu je zezancija neki način života kao i meni. Svakako da znamo šta još nosi život, ali ‘vrića smiha i pokoja suza koja mora biti’“, kazao je Filipović o predstavi.

Rekao nam je kako je predstava do sad igrala u Sarajevu, Zenici, Travniku, Cazinu, Bihaću, Tuzli i da je to tek prvi val igranja.

Ova predstava nije da privlači na prvu već mora zaživjeti. Mi se branimo kvalitetom u ovoj općoj ponudi svega i svečega. Borba je, opstanak je i neka je i mislim da će kvalitet na kraju presuditi“, naveo je.

O tome kako su predstavu dočekali u njegovom i Ćirinom gradu je rekao: “Početkom marta sam prvo htio da pretpremijera bude u Ćirinom pa u mom gradu, pa u Zagrebu, kako je i bilo. Najtoplije nas je primilo u njegovom gradu a nije ni Zenica zaostajala“.

Filipović je gostujući u Novom danu rekao i da ima poruku za žene.

Želim ispraviti u glavama žena to što misle da je to fudbalska priča. Aspolutno nije. Ovdje je životna priča u prvom planu, priča Bosanca koji je uspio. Spominje se i fudbal, naravno, mora. Ostalo mi je upečatljivo kada je na predstavu došla Ćirina prva ljubav pa sam kad mi je to rekla, morao sam uslikati selfie koji sam poslao Ćiri i koji mi je kazao da mu je ona bila zaručnica. Smijeh i vedrina su bitni kod Bosanaca i ima puno Bosanaca koji i ne uspiju, ali osmijeh je svugdje prisutan“, istakao je popularni glumac.

Upitali smo ga i da li nam se vratila retorika ‘90-ih godina te nam je kazao: “Uvijek ima usijanih i kockastih glava i to uvijek analiziram. Ja vjerujem da živim u svijetu normalnih ljudi i stičem dojam da je sve normalno i lijepo ali čim zagrebeš ispod površine, vidiš da nije tako, i da odgoj nije uredu. Mi prvo moramo naučiti poštovati jedni druge, ne moramo se voljeti“.

O tome ko bi mogao biti nogometni selektor BiH je izjavio: “Sve ovo što je ostalo u igri mi se sviđa, ali ja sam za Roberta Prosinečkog. Dobro poznajem njega i niko ne čita igru kao Prosinečki, niko. Robert je veliki mag, to može Robi, a bio bih zadovoljan i da je Amar Osim“.

O baražu Hrvatske je kazao kako ima jednu reprezenatciju za koju srcem može navijati, a što se tiče klubova, naglasio je kako za njega postoji samo NK Čelik, pa dugo ništa, pa reprezentacija. Naveo je i kako je Čelik u teškoj situaciji, ali da se klub voli i kad dobijaju i kad gube.