Bez Korenića ne bi bilo ni teatarskog života

Kultura 19. dec 201716:39 > 17:21
N1

Teatarska scena Sarajeva bogatija je za devet predstava. U Kamernom teatru 55 traju drugi Dani Jurislava Korenića. Osim predstava u toku dana su organizovane promocije knjiga kao I okrugli stolovi.

Jurislav Korenić je osnivač Kamernog teatra, ali i MESS-a, Pozorišta mladih, bio je i režiser, a imao je i svoj jazz orkestar. Preminuo je 1974. godine kao dramaturg Narodnog pozorišta Sarajevo. Direktor Kamernog teatar 55 Emir Hadžihafizbegović kaže da ni Kamernog teatra ali ni teatarskog života ne bi bilo bez Korenića. Njemu u čast Kamerni teatar po drugi put organizuje festival – Dani Jurislava Korenića.

“Naš pokušaj da jednog velikog čovjeka, umjetnika vratimo samo na mjesto koje mu pripada, jer kada zarovite u tu volšebnu biografiju Juce Korenića zapravo vidite da se radi o čovjeku koji je postament teatra i u Sarajevu i u BiH”, ističe Hadžihafizbegović.

Sinoć su po prvi put u BiH, u okviru festivala, slijepi i slabovidni imali priliku uživati u predstavi. Naime, u okviru predstave “Tesla anonimus” u izdanju Kazališta Gavella, napravljena je audio deskripcija kojom se slijepim i slabodvidnim omogućilo praćenje predstave.

“Slijepi i slabovidni dobiju slušalice u kojima čuju glas naratora koji im približava predstavu, odnosno ono šta se dešava na sceni, dok oni na drugi način čuju ono što se dešava na sceni. Možda nešto prilbližno radio-drami”, kaže Mirza Muzurović, marketing Manadžer Kamernog teatra 55.

U okviru Dana Jurislava Korenića u subotu će biti uručene nagrade. Jurislav Korenić za najbolju predstavu u cijelini, za najbolju režiju i specijalnu nagradu za najbolji tekst kao i dvije glumačke nagrade. Nagrada Žan Marlot za najboljeg glumca i nagrada za najbolju glumicu.

“Sve predstave su veoma dobre, i da mi kao žiri, iako to možda izgleda lagano, imamo vrlo zahtjevan zadatak jer nekada zaista raspravljamo o nijansama u izvedbama i u predstavama generalno”, otkriva Vedran Fajković, dramaturg i član žirija.

Do 23. decembra u Kamernom teatru biće odigrano ukupno devet predstava u okviru festivala, od toga dvije igraju večeras, i to Prištinski teatar sa predstavom “Noćas sam sam” te SaRTR “Savršen kroj”. Dvadesetog decembra biće odigrana predstava “Jami distrikt”, 21. “Sinovi umiru prvi” a 22. decembra “Knjiga mojih života”.