Uz Hagadu izložen plašt bosanskog plemića

Kultura 05. jan 201815:59 > 16:01
BHRT

U novom rekonstruisanom prostoru Zemaljskog muzeja BiH, u kojem će biti izložena neprocjenjiva Hagada, stajaće još jedan eksponat – plašt Mirka Radojevića, oca velikog bosanskog kneza Batića, potvrđeno je za BHRT iz Zemaljskog muzeja.

Uz dosada izlagani plašt kralja Tvrtka I i dvije originalne povelje, biće izložen i plašt koji je pronađen na srednjovjekovnoj nekropoli Kopošići u opštini Ilijaš.

Plašt je pronađen 22. juna 2015. godine, a DNK analiza je potvrdila da je u pitanju Mirko Radojević, otac velikog bosanskog kneza Batića čiji je stećak na Kopošićima jedan od najljepših u grupi od više od 60.000 stećaka.

Jedina tekstilna konzervatorica u Bosni i Hercegovini Azra Bečević Šarenkapa rekla je za BHRT da smatra važnim to što je riječ o plaštu s najviše pronađenih fragmenata iz perioda srednjovjekovne bosanske države.

“Ono što je bitno kod ovog plašta je to što smo uspjeli da pronađemo najveći broj tekstilnih fragmenata u zemlji koji su spašeni i ono što sam ja, nadam se, uspjela, što će publika da vidi, je da sam ih postavila onako kako su stajali na originalnoj tkanini. Naravno, zbog prostora koji smo imali u vitrini nije bilo moguće napraviti potpunu rekonstrukciju, ali su svi fragmenti postavljeni na originalno mjesto, svi fragmenti su sačuvani i mogu se vratiti da se od njih napravi prava rekostrukcija kako bi se dobio kompletan uvid u cjelokupnu sliku plašta“, rekla je Bečević Šarenkapa za BHRT.

Ova tekstilna konzervatorica bila je uz plašt bosanskog plemića Radojevića od trenutka njegovog pronalaska na nekropoli kod Starog grada Dubrovnika 22. juna 2015. godine.

U Zemaljskom muzeju BiH Azra Bečević Šarenkapa radila je na procesu čišćenja fragmenata plašta od zemlje, na ispravljanja i pranju, a cijeli proces trajao je godinu dana.

Ovaj eksponat biće izložen u novoj sef sobi koja se još uvijek nalazi u fazi rekonstrukcije, a u kojoj će biti smještena i Hagada.

Prema riječima direktora Zemaljskog muzeja Mirsada Sijarića, nova sef soba biće otvorena do kraja januara s najsavremenijom sigurnosnom zaštitom. Značajnim novčanim sredstvima projekat sef sobe finansira vlada Francuske u saradnji s UNESCO-om.