Banjalučke umjetnike svake godine muči isti problem

Kultura 20. jan 201817:48 > 17:54
N1

U misiju da Banjaluku kandiduju za Evropsku prestonicu kulture krenule su i lokalne i entitetske vlasti. Najavljuju da će 2018. godina biti fokusirana na izgradnju koncertnih dvorana i pozorišta. No, sa druge strane umjetnici se žale na loš status i strahuju od gašenja festivala sa tradicijom.

Stotine animiranih filmova iz desetina država svijeta deset godina su se prikazivali na banjalučkom Animafestu. Svake godine festival je pratio isti problem – nedostatak novca.

Hoće li se 11. Animafest održati još je neizvjesno. Iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno je 9.000 KM. A, do sponzora organizatori kažu ne mogu doći.

Samo te manifestacije koje su na određen način bliske vlasti ili imaju neke kontakte i mogu da dođu do vlasti mogu da dobiju te velike sponzore i da dobiju novac. Mi nismo bliski vlasti i ekipa koja radi ovaj festival je potpuno nestranačka“, rekao je Goran Dujaković, BanjalukaAnima fest.

Koncerti, izložbe, projekcije, književne manifestacije održavaju se u Banskom dvoru – građenom tridesetih godina prošlog vijeka. Muzičari koji ovdje sviraju su oduševljeni akustikom, međutim zidovi su žuti, fasada se raspada, krov prokišnjava, a skulpture propadaju.

Restauraciju ovog kulturnog centra je u početnoj fazi i potrebno je 10 miliona maraka. Enitetska Vlada izdvojila je dva.

Da Banski dvor što prije profunkcioniše u svom punom kapacitetu to znači da se zgrada sanira, da se riješi problem krova, restauracija fasade, jedino tako programske aktivnosti koje su posljednjih nekoliko mjeseci, primjetili ste svi živnule, mogu da budu u potpunosti iskorištene“, kazao je Mladen Matović, direktor KC Banski dvor.

Vlasti RS najavljuju da će 2018. godine biti fokusirani na kulturu.

Milorad Dodik, predsjednik RS poručio: “Idemo na rekonstrukciju Banskog dvora, rekonstrukciju narodnog pozorišta i izgradnju nove koncertne dvorane.”

Potrebne su nove zgrade ali i ulaganja u bolji status onih koji se bave kulturom, kažu umjetnici. No, prije svega ističu da se kulturne manifestacije moraju rangirati i da ne smiju biti izjednačeni radovi amatera i profesionalaca.

Goran Dujaković, BanjalukaAnima fest: “Amaterizma u kulturi su bukvalno izjednačili sa kulturnim manifestacijama grada, a onda su te manifestacije grada povećali na 32 i osiromašili su manifestacije kojima su inače vrlo malo davali.”

Neki od banjalučkih festivala postali su brend. Uz Teatar fest zagrijavali su se dlanovi. Na Dukat festu vidjeli tradicionalni plesovi iz cijelog svijeta, dok je Demofest iznjedrio nove regionalno popularne bendove.