130 godina rada institucije koja nema riješen pravni status

Kultura 01. feb 201819:06 > 19:20
N1

Tradicionalno uz otvorena vrata, bespalatan ulaz, ali i izložbe, predavanja te radionice, Zemaljski muzej BiH obilježava 130 godina postojanja. Centralna manifestacija je u toku na odjeljenju za etnologiju a riječ je o izložbi safavidskog ćilima iz 17. stoljeća“.

“Ovaj muzej doista obiluje prekrasnom građom, ja kao arheolog se najviše moram osvrnuti na arheološki fundus i građu. Drago mi je da sam i osobno uključena u realizaciju prapovjesne zbirke”, izjavila je Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Iako najstarija naučno-obrazovna i kulturna institucija u BiH, čuvar prirodnog i kulturnog naslijeđa, posjeduje predmete od neprocjenjive vrijednosti, pravni status muzeja još nije riješen, a time ni redovno finansiranje.

“Naš status još uvijek nije riješen i mislim da je to jedna točka iz koje proizilaze svi naši problemi, bilo muzeološkog, stučnog ili znanstvenog tipa. Mislim da je to jedna polazna karika koju treba riješiti kako bi se riješile i druge stvari koje opterećuju muzej već 20 godina”, navela je Andrijana Pravidur, arheologinja Zemaljskog muzeja BiH.

A upravo zbog toga Zemaljski muzej je 2012.godine zatvorio svoja vrata i bio je zatvoren skoro tri godine. Akcijom “Ja sam Muzej”, koja se sastojala od dežuranja poznatih ličnosti, 2015. godine je ponovo otvorio svoja vrata.
Iako se nalazi u glavnom bh.gradu, Zemaljski muzej je muzej Bosne i Hercegovine.

Pitali smo građane Sarajeva:
N1: Jesi li bila u Zemaljskom muzeju? – Nisam.
N1: Danas si bio? -Jesam. N1: Prvi put? – Prvi put.
-Nisam.
-Jesam.
-Ne.
-Nisu baš nešto prezentativni, loše su održavani, zgrada je memljiva, trebalo bi ono renovirati.
N1: I kako ti se sada čini nakon 15 godina kada ponovo uđeš?
– Rekao bi da je sve to nekako ostalo isto, samo što je sada druga želja, želite da obiđete, vidite da posjetite to opet, ali sve je ostalo isto.

Pitali smo i građane Banjaluke:
N1: Jeste li bili u Zemaljskom muzeju BiH? -Ne.
-Ne. N1: Želiš li da odeš, znaš li gdje je? – Pa željela bih da odem, stvarno.
-Nisam.
-Ne znam, nisam imala priliku.
-Nisam. N1: Zašto? – Pa nemam priliku da odem. – Znaš li gdje se nalazi? – Ne.

U Tuzli:
– Naravno da sam bila u Zemaljskom muzeju BiH, i prije rata 80-ih godina kada je to bilo organizovano sa školama i poslije rata u dva navrata.
– Nisam do sada posjetio Zemaljski muzej i smatram da mi je to veliki propust i obećavam da ću u narednom periodu, čim ugrabim vremena posjetiti Zemaljski muzej u Sarajevu.
– Jesam u srednjoj školi.

Na današnji dan 1. februara 1888. godine osnovan je Zemaljski muzej, koji i danas u svojim prostorijama čuva neke od najvažnijih i neprocjenjivih predmeta. Inače muzej je danas otvoren do 23 sata, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.