Sto godina od dolaska jazza u Evropu

Kultura 12. feb 201811:59 > 12:02
Pixabay

Evropa obilježava 100 godina od prvog koncerta jazz muzike održanog na evropskom tlu. Na današnji dan, 12. februara 1918. godine, orkestar američkog 369. pješadijskog puka Hellfighters održao je koncert u Nantu, na zapadu Francuske.

Sto godina kasnije u Nant dolaze unuke tadašnjeg “kralja jazza” Jamesa Reese Europea.

Jazz koji se u ono doba zvao jass došao je u Francusku po ulasku SAD u Prvi svetski rat u aprilu 1917. godine.

“Kralj jazza”, američki poručnik Jurop, tada je već imao 14 godina muzičke karijere, a u Brest, na zapadu Fransuke, dolazi 1. januara 1918. godine sa svojim orkestrom.

Jurop, rođen u Alabami 1880. godine, zvijezda fokstrota i ragtama, osnovao je 1910. godine prvi afroamerički sindikat muzičara Clef Club, a njegov simfonijski orkestar od 125 članova će biti prvi afroamerički orkestar koji je svirao jazz u čuvenoj newyorškoj dvorani Karnegi hol.

Prvi koncert u Evropi održan je 12. februara 1918. godine u pozorištu Nanta. Nema nijedne fotografije, ali stari novinski članci svedoče da je taj koncert “oborio Francuze s nogu”.

“Ugledni francuski oficiri su počeli da aplaudiraju i da nogom prate ritam muzike. Kad je koncert završen, svi su se smijali, sva lica su bila ozarena”, naveo je jedan od muzičara u svojima memoarima.

Članovi američkog pješadijskog puka su kasnije odlikovani Ordenom Legije časti jer su oslobodili jedno francusko selo u septembru 1918.

Jurop, koji je komponovao jednu od poznatih jazz pjesama “One Patrol in no man's land”, ubijen je tokom turneje 9. maja 1919. godine u Bostonu u svađi sa članom orkestra.

Mnogi smatraju muziku poručnika Juropa pretečom jazza.