Kome u Sarajevu smeta Orhan Pamuk

Kultura 15. feb 201817:46 > 20:04
REUTERS/ Osman Orsal

I ove godine trzavice i kontroverze oko dodjele nagrada i priznanja Grada Sarajeva. Ovoga puta, riječ je o priznanju “počasni građanin”, koje je – prema riječima nekih gradskih vijećnika – trebalo pripasti turskom književniku Orhanu Pamuku. Ipak, sasvim je izvjesno – to se neće desiti.

Orhan Pamuk, nobelovac, najpoznatiji i najtiražniji suvremeni turski pisac. Borac za ljudska prava. Ime koje je po mnogima zadužilo svjetsku književnost. Ipak, prema riječima vijećnika iz Naše stranke, za vladajuće strukture u Sarajevu – nepoželjno. Komisija za izbor i imenovanja Gradskog vijeća, koju čini sedam članova, prvobitno je bila “sedam na prema nula” za Pamuka kao počasnog građanina Sarajeva. U međuvremenu – preokret, priča vijećnik Vibor Handžić. Četiri člana, u međuvremenu, promijenila su mišljenje. Pamuk neće dobiti priznanje. Razlog – nedostatak elemenata za dodjelu.

“Mi smo ubijeđeni da je razlog zapravo nepodobnost Orhana Pamuka kod trenutne vlasti u Republici Turskoj. (Kakve to veze ima s nama?) Ima veze s nama jer imali smo slučaj u prošlom mandatu da se profesoru Aliju Lafciogluu oduzelo priznanje zbog direktive iz Istanbula”, kaže Vibor Handžić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajevo.

Kao razlog za uskraćivanje dodjele nagrade Orhanu Pamuku, iz Naše stranke ističu da je to zapravo Pamukovo protivljenje turskoj politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima. Postavlja se, ipak, pitanje – kakve to konkretno veze ima sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.

Samir Fazlić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva, direktivu tumači kao kontinuitet SDA politike dodvoravanja Erdoganovom režimu:

“Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati ta titula upravo uslovljena Pamukovom protivljenju politici turskog predsjednika Erdogana. Protivljenju politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovom otvorenom pisanju o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdogana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je Komisija odlučila da Aliju Lafciogluu da Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske upravo stigao dopis da mu se to priznanje oduzme“, kaže Fazlić i pita se koja je donja granica političkog obzira ili bolje reći straha od zamjeranja stranim političkim moćnicima.

Predsjedavajući Komisije iz Kluba gradskih vijećnika Stranke demokratske akcije – Velija Katica – negira tvrdnju da se radi o direktivama i pritiscima. Poručuje: argumenti da je Orhan Pamuk zaslužio priznanje, uz dužno poštovanje, nisu bili uvjerljivi.

“Ja kao predsjednik Komisije i član SDA nikakvu uputu nisam dobio niti dobijam. Kako će Komisija glasati, koga će predložiti. Ovdje se ne radi samo o priznanju za počasnog građanina, imamo i druge nagrade. Ni u jednom trenutku nismo imali pritisak od SDA da donosimo bilo kakvu odluku”, ističe Velija Katica, vijećnik SDA u Gradskom vijeću Sarajevo.

Tvrdnji da pritiska nije bilo ne vjeruje ni inicijator za dodjelu ovog priznanja Pamuku, direktor izdavačke kuće Buybook. Kaže: obrazloženje da “nije dovoljno važan” posve je neuvjerljivo.

“Još uvijek ne znamo. To nije nikakvo obrazloženje reći da on nije dovoljno važan za Sarajevo. Dakle, to možete reći za bilo kojeg pisca. Taj argument je posve besmislen”, smatra Damir Uzanović, direktor Buybooka.

Gotovo je sigurno da Pamuk priznanje Grada Sarajeva neće dobiti. A u ovoj atmosferi pitanje je, kažu iz Buybooka, hoće li ovaj veliki pisac biti spreman odazvati se pozivu da dođe na predstojeći festival književnosti Bookstan.