Briga o lutkama – kao da su živa bića

Kultura 19. feb 201818:23 > 20:30
N1

Pozorište mladih u Sarajevu čuva nekoliko stotina lutki - uz marionete, ginjol lutke i sicilijanke odrasle su brojne generacije. Proces njihovog kreiranja, ali i animiranja kroz glumu zahtijeva spretnost, snagu i ljubav. Stare i mlade lutke čuvaju se u Pozorištu mladih, gdje glume i za stare i mlade.

Lutke stare i po nekoliko desetina godina, rame uz rame stoje sa najmlađim kreacijima Pozorišta mladih u Sarajevu. Da bi im se produžio vijek, o njima se brine kao o živim bićima.

“Pošto glumac dugo manipuliše s lutkom tokom proba, koje jako dugo traju, dolazi premijera i onda reprize i može svašta da se pokvari – odlijepi, da se žica iskrivi ili šaraf odvrne. Ovaj mali zečić ovdje je odigrao puno predstava i sada treba uši da mu se operu jer se uprljao i malo glava da se učvrsti jer je postala previše nestašna”, kaže Mirjana Čistopoljski, kreatorka lutki.

Uz ove lutke odrasle su brojne generacije. Oni koji su kao djeca uživali u glumačkim animacijama, danas dovode svoje mališane pred istu scenu. A lutke nose poruke za sve generacije.

“Ja bih lično voljela da postoje i lutkarske predstave za odrasle jer je lutka nešto specifično, tajanstveno, nešto što prenosi neke čudne poruke. Drugačije sasvim od glumca, može i puno stvari koje glumac ne može – odnosno glumac mu udahe život. A ono što on fizički ne može, lutka može. Tako da su lutke stvarno značajne u čovjeku. Čitav život nas lutke prate, od djetinjstva pa sve do kraja”, pojašnjava Čistopoljski.

A veza glumca i lutke je takođe specifična. Glumci kažu, u svakoj lutki ostave dio sebe.

“Veza se stvara tako što glumac lutkar ima tu mogućnost da da život bilo kakvom predmetu. Nema veze je li to lutka, to može biti i obični štap. To je neka vrsta kreativnosti za koju možda jedino mi znamo šta je to, ali je ustvari ta ljubav što možemo da oživimo bilo šta”, tvrdi Alma Merunka, Glumica u Pozorištu mladih.

Da bi animirali lutku, potrebna je snaga, koncentracija i kreativnost, kažu glumci lutkari. Slične vještine nužne su upravo i za stvaranje jedne.

Vrijeme koje će biti uloženo u dobivanje finalnog oblika tzv. lutke Ginjol ili zijevalice ovisi o složenosti dizajna ali i materijalu koji će biti korišten. Pored dizajna, vremena i materijala koji se ulažu u stvaranje ovih lutaka, velika ljubav i pažnja uložene su od strane onih koji ih kreiraju, ali od strane onih koji pomoću njih kreiraju priče i ljubav za sve generacije.