Pjer Žalica: 'Tri sestre' prolongirane za septembar

Kultura 12. mar 201818:53 > 19:17
N1

Na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu 23. marta, trebala je biti odigrana predstava "Tri sestre" Antona Čehova, u režiji Pjera Žalice. No zbog povrede glavne glumice premijera je odložena za septembar.

Nakon mnogo vremena gostujući u Danu uživo reditelj Pjer Žalica, poznat po filmovima Gori vatra i Kod amidže Idriza govorio je o povratku teatru i radu na čuvenom Čehovljevom klasiku “Tri sestre”. Inicijativa za “Tri sestre” je došla od Emira Hadžihafizbegovića. Ideja je da ne budu mlade kao u originalu već u najboljim godinama.

“Od njega dolaze incijative to znamo. On je čovjek od inicijative, a što se tiče teatra ja stvarno volim ali mi uvijek treba inicijativa da se pokrenem jer se malo plašim. Malo imam tremu, malo se plašim, drugačiji je to proces”, kaže Žalica.

Trema nije od publike već od odgovornosti. Dok je pripremao komad Žalica je pogledao dosta snimaka Čehovih sestara.

“Ne od publike, više od procesa, vrste odgovornodsti koju ne radim stalno, jer stalno imate probe, mene strašno zbuni jer neku scenu radimo ponovo, jer na filmu vi snimite scenu i gotovo, što su svi glumci stalno tu, što stalno neko prožima u tom istraživanju. Vrlo specifična zadovoljstva i odgovornosti. Vjerovatno da imam rutinu i da radim češće bilo bi mi lakše. Sad je Emir imao inicijativu”, kazao je Pjer Žalica.

Premijera predstave “Tri sestre” trebala je biti 23. marta no pomjerena je za seprembar.

“Došlo je do problema koji se ne mogu izbjeći. Glavna glumica se povrijedila, ima povrijeđeno koljeno i to se ne može brzo izliječitI.”

Probe će biti nastavljene 2. septembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.