Hadžihafizbegović: Šestoaprilska nagrada je odgovornost

Kultura 02. apr 201809:56 > 10:08
N1

Emir Hadžihafizbegović dobit će Šestoaprilsku nagradu iz oblasti kulture u 2018. godini, a on je za N1 izjavio da je posebno ponosan jer mu se dodjeljuje priznanje u gradu u kojem živi i radi.

Prema njegovom mišljenju, Šestoaprilska nagrada je kontekstualno mnogo veća nego što je njen naziv i grad u kojem se dodjeljuje.

“Kada radite, pišete roman, snimate film, pravite sliku, kompoziciju, ako razmišljate ‘eh s ovim bih mogao dobiti nagradu’, sve se raspada. Ozbiljan umjetnik ne smije razmišljati u kontekstu da bi to što radi moglo prolučiti nagradu”, kazao je u uvodu.

“Posebno sam ponosan na Šestoaprilsku nagradu, znam background, ušao sam u fajl dobitnika, a zaista imponuje čovjeku biti u društvu tako značajnih ljudi, institucija. Znam da je Šestoaprilska nagrada kontekstualno veća nego što je njen naziv vezan samo za grad Sarajevo. Sretan sam i ponosan na sve ljude koji su mi bili support da dobijem nagradu. Ja sam bio nagrađen kada sam saznao da sam na prijedlog Specijalne jedinice Lasta bio nominovan za kulturu. Makar je ne dobio. Hvala vijećnicima koji su gotovo jednoglasno glasali za mene”, kazao je Hadžihafzibegović.

“Ta nagrada, koliko god to zvučalo kao stereotip, floskula, zaista je odgovornost čovjeku koji se bavi čime se ja bavim. Da opravdam nagradu koja dolazi iz sredine u kojoj živiš, radiš, stvaraš, gdje se realiziraš”, naveo je bh. glumac.

Hadžihafizbegović inače vodi Kamerni teatar 55, ima više od 20 filmova snimeljnih samo u Bosni i Hercegovini, a nagrađivan je na svim značajnijim festivalima u Evropi i svijetu.

“Dobiti nagradu u Štokholmu, Moskvi, Južnoafričkoj republici, Moskvi – je značajno. Ali kada vas unutar sredine u kojoj se budite nagrade, onda je veća odgovornost”, naveo je Emir Hadžihafizbegović.

U međuvremenu, Hadžihafizbegović je radio na seriji Hilmijin konak, gdje je glavni glumac.

“Veliki projekat, ne smijem puno da pričam. Mogu da kažem da je prvi dio snimanja završen. Konak kod Hilmije, naručilac je ozbiljna korpodacija United Media. Fist je izvršni producent. Feđa Isović u svom najboljem svjetlu, Elmir Jukić režiser, velika ekipa glumaca iz regije. Nikada nisam napornije u karijeri radio nego tih 32 dana. Igram glavnu ulogu i Feđa je baš ogroman zadatak stavio pred mene. Kada sam pročitao prvu i drugu epizodu, mislio sam da ostale 22 epizode ne leže toliko na Hilmiji. Nije mi krivo, važno je kako mi to kažem – final cut, zadnji rez. Sve što se dešavalo ispred kamere je bilo sjajno, radio sam sa ljudima s kojima sam radio zadnjih 10 godina”, ispričao je Emir Hadžihafizbegović.

Kazao je Hadžihafizbegović još da je na seriji Hilmijin konak radila pobjednička ekipa – a ne možete biti dio uspješnog projekta – ako nije dobra aura oko svega. Ocijenio je da će serija biti uspješna i da se radi o “mega hitu”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.