Jukić: Priželjkujem da "Konak kod Hilmije" nadmaši "LZN"

Kultura 07. maj 201809:20 > 09:21
N1

Proljeće na Top kanalu počinje sa novom regionalnom hit serijom, "Konak kod Hilmije". U koprodukciji Davora Pušića i Nebojše Garića večeras će se na Top kanalu emitovati nova humoristička serija koja će nas vratiti u vrijeme okupiranog Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata. Režiser Elmir Jukić bio je gost Novog dana.

TV serijal “Konak kod Hilmije” potpisuje već dokazani scenarističko-rediteljski duo Feđa Isović i Elmir Jukić, čija je hit serija “Lud, zbunjen, normalan” bila jedno od najgledanijih regionalnih ostvarenja. Koji je put da čekate premijeru nekog projekta?

Samo što se tiče televizije ovo je je 4-5 put i svaki put ima treme. Velika su očekivanja.

Ljude ste, u moru velike ponude, uspjeli zainteresovati?

To je sjajna vijest, ljudi vole vidjeti poznata lica. I ekipa u produkcijskom smislu je isto garant da će serija biti kvalitetna. Pozivam gledaoce da večeras pogledaju prvu epizodu serije “Konak kod Hilmije” i vjerujem da će se dobro nasmijati. Na ekranima nedostaje smjeha, a i u produkcijskom smislu sve je skromno generalno.

U konak “Kod Hilmije” navraćaju svi: komunistički ilegalci, ustaše, četnici, vojnik handžar divizije, njemački vojnici?

Vjerujem da je Feđa (Isović) uspio da napravi spoj duhovitog dijaloga, ali i dijaloga koji je naslonjen na dvije paralelne radnje. Imamo dobar spoj svih elemenata koji ovu komediju situacije mogu učiniti zanimljivom, dobar dijalog, sjajni glumci…

Prevrtljivog vlasnika konaka igra Emir Hadžihafizbegović, a pored njega u glavnim ulogama imat ćemo priliku da gledamo i Tarika Filipovića, Bojana Perića, Milenu Vasić, Darka Tomovića, Marka Cindrića, Ilira Tafu, zatim generaciju mladih glumaca kao što su Marija Pikić, Igor Skvarica, Emir Zumbul Kapetanović, Adnan Omerović, Rijad Gvozden i Dino Sarija, ali i mnoge druge proslavljene glumce sa ex YU prostora.

Izuzetno je mlada ekipa glumaca, za većinu njih je ovo prva velika uloga. Sarađivao sam s njima na nekim drugim projektima, pratio sam ih na Akademiji. Posebno se radujem epizodama koje dolaze jer će tada dobiti puni prostor. Mladi glumci moraju dobiti negdje priliku. U pozorištu nekako imaju svoje mjesto, međutim, pozorište prati ograničen broj gledalca i mogu napraviti šta hoće opet će ostati u nekoj glumačkoj anonimnosti. Mislim da je naša obaveza da otvorima vrata mladim glumcima.

Da li će “Konak kod Hilmije” nadmašiti “Lud, zbunjen, normalan”?

Priželjkujem da to bude tako i vjerujem da imamo seriju koja može parirati najboljim serijama, među kojima je i “Lud, zbunjen, normalan”. Jednostavno publika će odlučiti, a smatram da serija funkcioniše dobro u svim segmentima. Vremensko trajanje epizode je 35 minuta, ali prve epizode će biti nešto kraće. Prva sezona imat će 24 epizode.

Film “Žaba”, koji ste režirali po istoimenoj predstavi, imao je premijeru na 23. Sarajevo Film Festivalu. Da li ste gostovali nedavno sa “Žabom” na nekom festivalu?

Bili smo na festivalu u New Yorku. Film je ocijenje kao najbolji, a Emir (Hadžihafizbegović) je dobio nagradu za najboljeg glumca. Rijetka je prilika da publici koja nije navikla na evropske filmove pokažete film koji govori o postratnoj traumi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.