Pipi Duga Čarapa u novom izdanju bez "rasističkih opisa"

Kultura 17. feb 201507:18 > 08:12
EPA

Pipi Duga Čarapa, izmišljeni lik pokojne švedske književnice Astrid Lindgren, ove godine slavi 70. rođendan i u skladu s modernim vremenima knjiga više neće sadržavati opis koji se smatra rasističkim

https://youtube.com/watch?v=wuIltiOMjDU

U originalnoj priči otac Pipi Duge Čarape živi u Južnim morima, gdje je “crnački (negro) kralj” – referenca koja se posljednjih godina kritizira kao rasistička.

U aprilu će biti objavljeno obljetničko izdanje knjige i u njoj će Pipin otac biti “kralj Južnih mora”, rekla je Karin Nyman, kći Astrid Lindgren, koja s ostalim članovima porodice ima izdavačka prava na njezina djela.

“Odlučili smo zamijeniti stari opis jer vrijeđa”, rekla je Nyman. “Autorica Pipi Duge Čarape nikad ne bi prihvatila da Pipi vrijeđa ijedno dijete.”

Lindgren je umrla 2002. u dobi od 94 godine. O Pipi je napisala tri knjige, prvu 1945., koje su poslije stopljene u jednu. Prevedene su u 70 zemalja i prodane u više od 60 miliona primjeraka.

U razgovoru za list “Dagens Nyheter” Nyman je rekla da porodica nekoliko godina razmatra tu promjenu i da joj se ona najviše protivila. Izraz “negro” (crn) sve do šezdesetih godina imao je status prihvatljivoga i nije se rabio pejorativno kao primjerice “nigger”. Nyman je dodala da se predomislila kad je shvatila da bi ljude
svejedno mogla povrijediti.

“Morali smo je maknuti. Astrid se ne bi protivila, sigurna sam”, rekla je Nyman.

Pipi, kojoj je u prvoj knjizi devet godina, nekonvencionalna je zaigrana djevojčica superljudske snage koja ne poštuje autoritete, a doživljavaju je i kao feminističku ikonu, aktivisticu za ljudska prava i junakinju u borbi za slabe i potlačene.