Brian Eno: Dirljivo je ponovo biti u Sarajevu

Kultura 13. jun 201814:21 > 14:24
Anadolija

Multimedijalna instalacija pod nazivom ”77 Million Paintings” britanskog umjetnika Briana Enoa će biti otvorena za posjetioce 13. juna u 21:00 u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. Ovaj grad sam vidio tokom i poslije rata. Dirljivo je biti ponovo u Sarajevu i divno je vidjeti nešto što izgleda kao normalan život ovdje, rekao je Eno.

Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom vizuelnom muzikom, baziranom na stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija.

Instalacija ”77 Million Paintings” prvi put je predstavljena 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Umjetnik Brian Enoa je rekao da je inspiraciju za dijelove instalacije u Sarajevu pronašao u grafitima s ulica našeg grada.

”Primijetio sam da grafiti u Bosni i Hercegovini imaju oštre linije, što nije slučaj u drugim zemljama Evrope, gdje linije imaju mekše završetke. Uzeo sam neke od tih linija i ubacio ih u photoshop i dobio sam neke zanimljive slike”, rekao je Eno.

Multimedijalna instalacija predstavlja 77 miliona različitih kombinacija audio i video sadržaja koji generiraju kompjuterski programi, a koji se niti u jednom trenutku ne ponavljaju, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo. Enoa je dodao da pojedinac može provesti čitavu vječnost gledajući multimedijalnu instalaciju bez da bilo koju sliku vidi dva puta.

”Kad shvatite da se slike mijenjaju, ali polako, dođete u iskušenje da se zadržite i vidite šta će se sljedeće desiti. A sljedeća promjena dolazi vrlo, vrlo polako, ostaje neko vrijeme i pretapa se u nešto drugo. Postajete svjesni protoka vremena. Počinjete vrijeme drugačije doživljavati”, kazao je Eno.

Brian Eno se u svom izlaganju za medije osvrnuo na ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

Enoa sjećanja vežu na izvođenje čuvene pjesme koju je komponovao zajedno sa Bonom, a koju su članovi U2-a zajedno sa Lucianom Pavarottijem izveli na velikom koncertu u Modeni. Eno je ovu pjesmu zajedno sa U2- om izveo na velikom koncertu grupe U2 na Koševu 1996. godine. Također organizacija ”War child” preko koje je prikupljao pomoć za opkoljeno Sarajevo zajedno sa svojim prijateljima David Wilson i Bill Leeson budi mnogo divnih uspomena.

Spomenuo je i otvaranje Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru koje ne bi bili mogući bez podrške Pavarottija, navodi Enoa.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja, izjavila je na konferenciji za medije da je ovo velika čast za Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

”Ja sam danas ponosna iz dva razloga. Jedan je da smo stavili Sarajevo na mapu svjetskih galerija i muzeja koji su imali čast da ugoste gospodina Briana Enoa, a drugi razlog je da je Historijski muzej BiH domaćin jedne ovakve izložbe”, rekla je Hašimbegović.

Izložbu je organizovao British Council u suradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine, TV brandom Tesla, agencijom Gramafon, kompanijom Sinkro i hotelom Courtyard Marriot. Instalacijom ”77 Million Paintings” Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

Larisa Halilović, direktorica British Councila za Bosnu i Hercegovinu je rekla da joj je bilo čast biti dio ove izložbe zajedno sa British Councilom i Historijskim muzejom BiH.

”Sarajevo je bila jedina lokacija za ovu izložbu, također Historijski muzej BiH zbog svojeg značaja, izgleda, strukture i nevjerovatnih ljudi koji su uložili nad ljudske napore da se ovo desi. Čast nam je ugostiti ne samo nevjerovatnog umjetnika već i velikog prijatelja Bosne i Hercegovine”, rekla je Halilović.

Prema riječima direktorice Historijskog muzeja BiH ovo je jedan od najvećih događaja koji je realizovao Historijski muzej BiH. Multimedijalna instalacija bit će otvorena 77 dana, odnosno do 29. augusta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.