Novi Pazar: Bajramski koncert Sarajevske filharmonije

Kultura 18. jun 201807:22 > 07:26
Anadolija

Orkestar Sarajevske filharmonije održao je sinoć bajramski koncert pred punom salom na velikoj sceni Kulturnog centra Novi Pazar. To je bio prvi nastup Sarajevske filharmonije u Novom Pazaru koji je označio i početak kulturne saradnje između dva grada.

Predvođen dirigentima Samrom Gulanović i Munirom Mešanovićem, Sarajevska filharmonija se novopazarskoj publici predstavila sa ukupno dvanest kompozicija. Kao vokal sa dvije ilahije nastupio je i pop pjevač Eldin Huseinbegović.

Ljubitelji klasične muzike su toko sat i po koncerta imali prilike da uživaju u uvertiri “Carmen”, Mađarski ples br.5, Poloneza iz opere “Evgenij Onjegin”, Valcer iz svite Masquarade. Za ovu bajramsku priliku izvedena je i kompozicija “Poruka” iz filma “Pod zastavom Muhammeda a.s.”, simfonijska poema “Probuđena kasaba” i sevdalinka “Snijeg pade na behar na voće”…

Direktor Kulturnog centra Novi Pazar Husein Memić je ocijenio da je u posljednjih nekoliko godina ovo za Novi Pazar najveći kulturni događaj. On je istakao da već četiri goidne pokušavaju da organizuju ovaj koncert i da je on realizovan uz pomoć ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića i predsjednika Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrema Lekića.

“Novi Pazar sigurno, ovakvim događajima, postaje prestolnica kulture ovakvim događajima. Zahvaljući ovakvim projektima i niz drugih, koje ćemo imati uskoro, povezaćemo Bosnu i Hercegovinu, uopšte narod iz Bosne i Hercegovine sa narodom iz Sandžaka”, rekao je Memić, uputivši zahvalnost minsitru kulture i sporta Kantona Sarajevo što je počeo saradnju u kulturi između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Anadolija

Ministar Kurić je pred početak koncerta izarazio žaljenje što proteklih dvadeset i više godana nije bilo protokola između Sarajeva i Novog Pazara i da mu je drago što je dio nove historije kulturne saradnje između ova dva grada.

“To je nama nešto što je mnogo značajno. Ta neka ranija priča o kulturnoj suradnji je bila deklarativna, tako da smo riješili da počnemo ovim projektom. To je jedan historijski projekat i za Sarajevsku filharmoniju i Novi Pazar iz prostog razloga što prvi put Sarajevska filharmonija gostuje u Novom Pazaru. To je strahovito dobar početak”, ocijenio je Kurić.

On je najavio učešće novopazarskih umjetnika na festivalu Baščaršijske noći i nizu likovnih kolonija i kulturnih manifetsacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka u Bosni i Hercegovini Ekrem Lekić je ukazao da sarajevske kulture u Novom Pazaru i Sandžaku ima malo i da je takođe sandžačke kulture u Sarajevu vrlo malo.

“Ovo su neki pionirski koraci i početak. Ministar (Kurić) je najavio da će ovo biti tradicionalno, za svaki Bajram, jednom godišnje. Planiramo uskoro promovisati ‘Rječnik’ Dževada Jahića jer je ovdje u zavničnoj upotrebi bosanski jezik”, naveo je Lekić.

Dirigentica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović je pred početak koncerta rekla je da su sretni i počastvovani što su prvi orkestar koji će nastupiti u Novom Pazaru.

Koncertu su pored velikog broja pretežno mlade publike prisutvovali zvaničnici grada i javne ličnosti.

Ovaj kulturni događaj je trebao da se održi na Gradskom šetalištu, ali je zbog kiše izmešten u salu Kulturnog centra Novi Pazar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija