Lukač: Mladi ljudi su zainteresovani za skulpturu

Kultura 20. feb 201509:04 > 09:11
N1

Akademski skulptor Adis Lukač bio je gost komentator u rubrici pregled dnevne štampe u Novom danu.

Lukač ima veliki  broj interesantnih radova, a o izložbi posvećenoj Hasanaginici kazao je: “To je jedan projekat od prošle godine i izložba je bila poprilično uspješna. Postavljena je i u Zavičajnoj muzeju Konjic. To je tema koja je poprilično dugo sazrijevala u meni. Prema ovoj temi sam osjetio pripadnost i želio sam da svojom energijom osvijetlim jedan dio prošlosti i neće se završiti samo na toj izložbi”.

Osvrnuo se i na spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli te je rekao: “Uvijek mi je bila želja načiniti spomenik kralju Tvrtku i to je najviše odredilo moj put kao skulptora i nadam se da će još biti takvih projekata”.

Adis Lukač je izlagao u SAD, Italiji, Njemačkoj, Španiji, Sloveniji. Na pitanje da li je u ovim zemljama bolje tlo za umjetnost kojom se on bavi, izjavio je: “Umjetnost je za socijalno stabilnu državu idealan posao. Ne može se očekivati da se neko bavi umjetnošću kada imate borbu za egzistenciju. Nadam se da će se stvari popraviti. U inozemstvu su bolje stvari uređene, počevši od nekih banalnih, pridaje se značaj minornim stvarima”.

N1

Adis Lukač priprema mlade za prijemni ispit na Akademiji. Na pitanje koliko su mladi u BiH zainteresovani za skulpturu, Lukač je rekao: “Zainteresovani jesu, ali su više zainteresovani za dizajn, ali mi imamo talenata“.

O Obaminoj izjavi vezanoj za islam, Lukač je rekao: “To je globalna tema kao i igra velikih ljudi. Zna se šta je islam, sta je kršćanstvo, judaizam. Bilo koja religija propagira ljubav, a sve što je iza toga je izlazak iz svih okvira. Nadam se da će se u skorije vrijeme ovo riješiti, da će ispolitizirane stvari pasti na dno mora i nestati zauvijek”.

O američkom brodu u Neumu iz kojeg se turisti nisu mogli iskrcati jer bh. vlasti to nisu dopustile, Adis Lukač je prokomentarisao: “To su nelogične stvari koje se dešavaju, vjerovatno je i to politička igra. Smatram da je ovo ovdje jako pogodno za manipulacije”.

O fabrici “Igman” i pozitivnom poslovanju, Lukač je rekao kako su to dobre vijesti. “Imate fabriku od 960 radnika. Dakle 960 porodica koje mogu da žive od toga i ovome bi trebalo dati naslovnicu“.

O klizištima u Konjicu, Lukač je prokomentarisao: “Svjedoci smo od prošle godine poplavama i klizištima i mogu reći da je dobar faktor onaj ljudski- sječa šuma. Bilo je pitanje kad će se to desiti jer se zna koliko stablo može primiti vode“.