Opština u kojoj raste broj zanata

N1

I dok broj zanatlija u Visokom raste, molera, parketara i drugih zanatlija u građevinarstvu sve je manje. Iako opština daje podsticaje svima, Visočani se radije odlučuju za tradicionalne zanate, poput kožarstva, grnčarstva i proizvodnje predmeta od drveta.

Viša, visoka i visočka škola, ovako su kroz šalu na svoj račun, Visočani djelili školski sistem. Trgovina, zanatstvo, koža i sušeno meso tradicija su ovog kraja.

“Obučari, opančari, tašnari. (Jeste li sve što vam je potrebno mogli naći u Visokom?) Sve, sve, sve, uopšte sve. Tako da je sve bilo na dohvat”. Safet Dedić priča kako su zanatlije bile posebno cijenjene u Visokom. Sjeća se i krojača kod koji mu je sašio prvo odjelo…

“To je bilo već kada sam završio osnovnu školu. Poslije sam išao u školu učenika u privredi. Tada sam dobio novo odjelo”.

Danas se u Visokom ne može naći sve. Brojne radnje zatvorene su. No i danas zbog dobre kožne jakne kupci prelaze i stotine kilometara.

“Mi zahvaljujući strancima i glavnom gradu, velikim ljudima. Glavni grad Sarajevo, i parajlije iz Sarajeva”, kaže Mustafa Suljić.

Ovaj majstor je odmah primjetio isporen šav. Nakon tri minute, torba je bila kao nova.

“Treba dugo vremena da se nauči i nema tu para. Mladi završavaju neke visoke škole i hoće vani”, dodaje Suljić.

Odlaze i zanatlije, u Njemačku i druge evropske zemlje. Oni koji ostaju, osim kožarstva bave se i grnčarstvom i proizvodnjom suvenira od drveta. Samo u 2016. godini, broj obrta porastao je sa 306 na 356.

“Svakodnevno imamo puno turista koji ovdje žele da vide po čemu je BiH drugačija, i sigurno su naši zanati nešto po čemu je BiH drugačija”, priča načelnica Amra Babić.

I dok broj tradicionalnih zanatlija raste, onih običnih, potrebnih građanima Visokog za svakodnevnu život nema.

“Postoji deficit tih zanimanja i parketara i molera, preciznih mehaničara za kojima zaista postoji potreba”, ističe Suada Koljenović.

Iako ih je sve manje, Visoko je i danas poznato po vještim rukama svojih majstora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.