Predstavom 'Srebrena krv' obilježena godišnjica genocida

Kultura 12. jul 201809:20 > 09:23
Fena

Izvođenjem predstave "Srebrena krv", Nedima Malkočevića i Samira Karića sinoć je u Narodnom pozorištu Mostar obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Po riječima redatelja Nedima Malkočevića, riječ je o predstavi koja govori o dva brata, dva mladića koji su se zatekli u to vrijeme u Srebrenici, a koji su željni boljeg života i svega onog što predstavlja izazove i perspektivu za mladog čovjeka. Međutim, u srpnju 1995. godine oni bivaju zatočeni od strane sprske vojske koja se na najmonstruozniji način obračunava sa njima, samo iz razloga onog što jesu. Samim tim, kako kaže Malkočević, sputavaju njihove ambicije i sve ostalo što nosi jedan normalan ljudski život.

Malkočević je kazao da su se dugo razmišljali da li da rade ovu predstavu. Ne zbog tehničkih ili drugih razloga, kako on navodi, već su razmišljali prosto da li će naići na odobravanje ljudi koji su to proživjeli, i to je bio glavi razlog njihovog razmišljanja.

“Zbog velike želje da nešto uradimo i damo neki doprinos svemu tome, odlučili smo se da ipak to uradimo. Evo hvala Bogu već 3-4 godine igramo predstavu širom BiH i izvan nje. Ono što je najvažnije, majke Srebrenice su gledale premijeru, te su nam dale podršku da nastavimo ovo raditi, kao i zeleno svjetlo za namjere o tome šta mi želimo ovom predstavom da kažemo”, istaknuo je Malkočević.

Dodao je i to, da generalno postoji malo tekstova o Srebrenici, te su smatrali to kao svoju obavezu i način da daju svoj doprinos.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako ova institucija svake godine daje svoj skromni doprinos obilježavanju ovog dana koji, kako on kaže, mora biti središnji događaj u kulturi sjećanja, ne samo Bošnjaka, već i drugih naroda koji istinski žele mir i koji se žele svrstati u red civilizovanih i prosvijećenih naroda.

Inače, predstava “Srebrena Krvin”, u produkciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla odigrana je u okviru kulturno-turističke manifestacije Mostarsko ljeto 2018, priopćeno je sa spomenute manifestacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.