Otkupljena kolekcija Mirka Komosara u Umjetničkoj galeriji

Kultura 12. jul 201816:52 > 16:54
N1

Izložbom "Zbirka u zbirci: Mirko Komosar" predstaviće se dio fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine otkupljene 1971. godine iz privatne kolekcije sarajevskog zubara Mirka Komosara.

Zbirku čini 250 slika, crteža i skulptura. Riječ je o vrijednim djelima kroz koja se može pratiti tok bh. umjetnosti, ali i hrvatske moderne.

“Izložbu čine motivi koji su specifični za jednu privatnu kolekciju. To su većinom pejzaži, morske vedute, mrtve prirode uz poneki akt i portret. Izložba je osmišljena tako da simulira neku privatnu kolekciju izloženu u nečijem domu, to vidimo po velikom broju radova raspoređenih u samo 250 metara kvadratnih”, kaže Ana Đikoli, autorica izložbe.

Kolekcija Mirka Komosara dio je stalnog fundusa Umjetničke galerije BiH od 1971. godine kada je u potpunosti otkupljena.

“I od tada vrlo važan dio kolekcije Umjetničke galerije. Nerijetko se događa da se za velike retrospektive, ne samo u BiH nego i u regionu, posuđuju upravo iz ove kolekcije”, otkriva Ivana Udovičić, kustosica.

Kolekcije koje nisu u potpunosti otkupljene, obično su rasute i gubi im se svaki trag. Ova kolekcija Komosara je očuvana i na jednom je mjestu. Tri djela iz ove kolekcije su izložena u stalnoj postavci Umjetničke galerije BiH. Riječ je o autorima bitnim za bh. umjetnost, ali i nekim umjetnicima iz regiona.

“Tu imamo jako veliki broj djela Romana Petrovića, Petra Tiješića, Todora Švrakića, Karla Mijića, Adele Ber-Vukić, pa čak i dva djela Lujze Kuzmić-Mijić. Od regionalnih umjetnika možemo vidjeti jako značajna djela Josipa Račića, Vladimira Becića i mnogih drugih relevantnih umjetnika”, ističe Đikoli.

Iako su dijela iz kolekcije do sada izlagana na brojnim izložbama, ovo je prvi put da se “Zbirka Mirko Komosar” u potpunosti predstavi javnosti. Izložba će u Umjetničkoj galeriji BiH biti postavljena do 6. augusta ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.