Počinje SFF: Osam dana filmske magije

N1

Sutra počinje 24. Sarajevo film festival - najveća filmska smotra u regionu. Ove godine s najvećim brojem ostvarenja i svjetskih premijera. Ispred Narodnog pozorista bila je i ekipa N1.

Sarajevo je u znaku Sarajevo film festivala. Dan uoči otvorenja festivalski trg pun. Pazi se na svaki detalj u i oko njega. Obavljaju posljednje tehničke pripreme. Reflektori i crveni tepih postavljeni spremno dočekuju zvijezde festivala.

“Ekipe su već na svojim mjestima. Prvi gosti su već došli ili danas dolaze, transport je već krenuo, na aerodromima smo u hotelima. Štimamo sve. Ono što sam vidio sinoć u obilasku svih lokacija da smo spremni i da imamo jedan veliki festival”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Više od 260 ostvaranja iz 56 zemalja svijeta. Četiri svjetske, jedna međunarodna i pet regionalnih premijera. Festival će otvoriti film “Hladni rat” Pawla Pawlikowskog – oskarovca koji je na 71. filmskom festivalu u Kanu dobio priznanje za najbolju režiju. Tradicionalno najveće zanimanje je za noć otvaranja i zatvaranja.

Ovo bi mogla biti rekordna godina, kako u broju filmskih ostvarenja, tako i premijera. Sve su prilike da će rekord biti oboren i glede turističkih posjeta. Prošle godine, tokom festivala u grad je došlo 30.000 turista, njih 10.000 isključivo zbog festivala. To je rezultiralo prilivom 50.000 maraka gradu i zaposlenjem 1.385 radnika.

ANKETA

“Uzbuđen sam zbog festivala jer volim festivale. U Meksiku ih imamo puno. Dobio sam ovu knjigu i vidim da ovdje ima puno filmova i baš sam uzbuđen.”

“Slučajno smo tu, došli smo par dana prije i super nam je tajming.”

“Idem, ali vidjeću nešto od festivala sutra, malo haosa, ljudi, saobraćajne gužve..ali se nadam da cu uhvatiti bus za kući.”

Kao i svake godine, Sarajevo Film Festival u Sarajevo unese posebnu živost i atmosferu. Sve će biti podređeno bogatijoj turističkoj ponudi. U gostiteljski objekti će raditi duže.

Filmovi će se prikazivati na više od 10 lokacija. Ova filmska magija će potrajati 8 dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.