Dogan: Želio sam napraviti nešto o mom djetinjstvu

Kultura 13. aug 201813:45 > 13:52
SFF

Film turskog režisera Naila Osmana Dogana ”Kradljivci golubova” (The Pigeon Thieves), u okviru takmičarskog programa za igrani film sutra će biti prikazan na 24. Sarajevo Film Festivalu (SFF).

Ovo će ujedno biti i svjetska premijera filma koji se za glavnu nagradu u takmičarskom programu za igrani film bori s još devet filmova iz Rumunije, Mađarske, Njemačke, Bugarske, Hrvatske i Srbije.

Radnja filma odvija se u Anadoliji, a u njemu se govori o ”kradljivcima golubova” Mahmutu i Ismailu.

Scenarijo su napisali Dogan i njegov brat Samet. Nail Osman Dogan za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako je oduvijek maštao o snimanju filma.

”Uvijek sam želio uraditi nešto o mom djetinjstvu. ‘Kradljivci golubova’ govore upravo o takvom načinu života”, kazao je Dogan ističući kako je riječ o filmu koji je napola stvaran, a napola fiktivan.

Dogan je izjavio kako se u filmu govori o požrtvovanosti lika Mahmuta bez roditelja koji provodi dane hraneći golubove. S Ismailom se susreće nakon što mu pobjegne jedan od golubova, nakon čega se njih dvojica susreću s nizom zanimljivih situacija.

Kazao je kako u scenariju ima tragova režiserovog života.

”Htio to ili ne, režiser koji snima prvi film mora se vratiti u djetinjstvo. Jer tu su priče koje čovjek prikupi. Tu su ljubav ljudi jednih prema drugima, poštovanje, sve što znam je tu”, dodao je Dogan.

Podsjetio je kako je rođen i odrastao u Yozgatu, u Turskoj, zbog čega su mu bili bliske situacije na tom području, lokalna kuhinja, razmirice, svađe i povjerenje među lokalnim stanovništvom.

Dogan je izjavio kako većina glumaca, uključujući i glavne, nema prethodno iskustvo i da su uprkos tome što su mladi, pokazali dobar performans.

Pojasnio je kako je najmlađi lik u filmu osmogodišnji Ismail, a najstariji 78-godišnji Osman iz Yozgata.

”Ispričati jednu čistu priču, zaštititi njenu nevinost, mislim da je važnije od svega“, kazao je Dogan.

Prilikom razgovora osvrnuo se i na riječi jednog pisca da svako ko sanja može snimiti film.

”S tog aspekta, kolege koje su generacija sa mnom ne trebaju se plašiti. Treba hrabosti, ideja, žar… Čovjek može sve, ako to želi. Vjerujem u to“, pojasnio je Dogan.

Poručio je kako vjeruje u svoju priču i nada se osvajanju nagrade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.