Bešlagić: Ko ne voli SFF neka spava i čeka svoje vrijeme

Kultura 14. aug 201821:28 > 21:34
N1

Enis Bešlagić, bh. glumac bio je gost u specijalnoj emisiji na N1 povodom 24. Sarajevo Film Festivala. Za našu televiziju je kazao da mu ovo gostovanje prvo snimanje nakon dugo vremena. Svima onima koji ne vole SFF - Bešlagić je poručio da spavaju i čekaju svoje vrijeme.

Od glume nije odustao, a kako je rekao – bavi se mnogim stvarima i smatra da ne postoji nešto što ne bi mogao raditi.

“Do prije par godina sam prodavao stanove u Sarajevu. Pa kada otvorim vrata ljudima – pomisle da je skrivena kamera”, rekao je.

On je istakao da je u filmskom svijetu BiH – sve jedna generacija.

“Srđan Vuletić i Pjer Žalica su još mladi reditelji. Ne znam do kojih godina to ide. Malo se daje šansa mladim ljudima, i normalno je da traže put negdje vani”, izjavio je.

“Teško je danas ne naći posao. Ko želi da radi – ima posla. Ako ne želiš da radiš, nema”, poručio je.

BiH ove godine nije snimila niti jedan dugometražni film, a Bešlagić je rekao da ga to ne iznenađuje.

“To je meni već normalno. Kakva vlast, takav narod. Ljudi koji vole film ulažu u film, ko voli sport – ulaže u sport. Nema podrške za to, što bi onda za kulturu”, rekao je.

Kazao je da se danas od nekadašnjih Domova kulture prave šoping centri – a sva se kultura svela na to da nedjeljom dijete izvedete u taj “kavez”.

“Ovdje je cilj da imaš djecu kojom je lakše manipulisati, odgajati ih kroz skupine. Depresivno je da govorimo o tome. Djeca će tražiti put – jer ovo njih ne zadovoljava”, kazao je Bešlagić za N1 u razgovoru sa Hanom Sokolović.

“Nečega se moramo odreći, ili budućnosti ili prošlosti. Neko mora nadrljati”, dodao je.

Što se glumačkih poslova tiče – Bešlagić je rekao da nije bilo specijalnih ponuda u posljednje vrijeme, a sebe je želio dovesti u situaciju gdje može da bira scenarije, odnosno – gdje igrati i za koga.

“Uživam u procesu stvaranja, da li to bila serija ili film. Meni je to igra, a volio bih da sam finansijski neovisan – i da mi je gluma potreba”, poručio je.

Što se samog SFF-a tiče, Bešlagić je mišljenja da je njegov kvalitet što se na njega “nakači još 10-15 festivala”.

“Svi hajruju, a najmanje SFF hajruje. Bitno je da imamo događaj koji privlači ljude. Cijeli grad živi za to. Svi se dignu na noge tih dana i to je čar”, poručio je Enis Bešlagić u programu N1.

Za kraj onima koji ne vole SFF poručio je da “spavaju i čekaju svoje vrijeme”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.