Raznovrstan repertoar u novoj sezoni sarajevskih pozorišta

Kultura 12. sep 201817:39 > 19:38
N1

Završena je ljetna pozorišna pauza. Nova umjetnička sezona donosi raznovrstan repertoar stanovnicima i posjetiteljima grada Sarajeva.

Premijernim izvođenjem inkluzivne predstave Svirala, u režiji Alene Džebo, svečano je otvoreno rekonstruisano Pozorište mladih. U potpunosti prilagođeno osobama sa invaliditetom.

“Apsolutno zadovoljni, sinoć smo imali otvaranje, premijera, to je završetak druge faze projekta kultura pripada i meni, koje Pozorište mladih radi zajedno sa Udruženjem  “Život sa Down sindromom FBiH”, ambasade Švicarske, Ministarstva kulture KS”, kazao je Adnan Rešić, Organizator Pozorišta mladih Sarajevo.

Pozorište mladih je prva institucija kulture koja je u potpunosti prilagodila pozorište osobama sa invaliditetom. Pored audio deskripcije za slijepa i slabovidna lica, za gluhe i nagluhe osobe obezbijeđeni su titlovi, a sam prilaz pozorištu ima zvučnu signalizaciju. Kamerni teatar 55 je prvi uveo audio deskripciju za slijepa i slabovidna lica.

“Počela je predstava “Umri muški” koja živi svoju 29. godinu. Počela je sezona Kamernog teatra 55, sala je bila puna. Tatjana Šojić, Galmočak, Senad Bašić su još jednom oduševili publiku”, istakao je Mirza Muzurović, Kamerni teatar 55.

U Sarajevskom ratnom teatru, sezona je počela drugačije nego inače. Tokom ljeta dvije predstave su se spremale paralelno. Svoju sezonu započeo je 29. augusta predstavom “Djeca sunca” po tekstu Maksima Gorkog, u režiji Selme Spahić. U konačnim pripremama je i predstava “Majka” ili ” Sve lutke idu u raj”, u režiji Dubravke Zrnić Kulenović.

“Mi smo i s jednom i s drugom predstavom se potrudili da održimo tu neku SARTR-ovu politiku, da održimo da se bavimo temama koje su bolne na neki način, koja se bavi porodičnim tajnama, ali ja smatram da je u teatru bitno da nađete mjesto skloništa, stvari koje bole, koje se ne govore javno, a čak ni privatno”, naglasio je Aleš Kurt, direktor SARTR-a.

Narodno pozorište Sarajevo 15. septembra operom operom Hasanaginica započinje svoju novu pozorišnu sezonu. Osim toga, od 19. do 26. septembra NPS, ugostiće “Balet fest Sarajevo”.

“Nadam se da će nova umjetnička sezona biti dinamična, uzbudljiva i kvalitetna. Pokušavamo ostvariti našu misiju i nadamo se da će publika posjećivati i s uživanjem pratiti naš rad. Pred nama je težak zadatak, jer moramo biti odgovorni prema onom što radimo i plasiramo publici”, potcrtao je Izudin Bajrović.

Predstojeća sezona 2018/19 donosi brojne zanimljive i nove sadržaje poklonicima kulturnih sadržaja. Oni koji do sada nisu gledali neke od najuspješnijih sarajevskih predstava imaće priliku pogledati ih i u novoj sezoni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.