Predstava 'Otvoreni za sve' otvorila 58. MESS

Kultura 29. sep 201822:28 > 22:32
Fena

Ansambl njemačke međunarodne plesne teatarske trupe Constanza Macras/Dorky Park večeras je u Narodnom pozorištu izvedbom predstave "Otvoreni za sve" argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras otvorio ovogodišnji 58. internacionalni teatarski festival MESS.

Naziv tog komada je i festivalski moto – otvoren za umjetnike i publiku te prostor u kojem se, ne bježeći od realnosti svijeta u kojem živimo, i dalje sanja ljepša budućnost za sve.

“Večeras 58. put podižemo zavjesu od okrutne zbilje, nacionalne retorike, mržnje prema drugom i drugačijem i otvaramo prostor za umjetničku slobodu. MESS kontinuirano ostaje manifestacija multikulturalizma i kosmopolitizma”,  kazala je Una Bejtović uime brojnog tima Festivala na svečanosti otvaranja, a ovogodišnji MESS otvorenim je proglasila istraknuta bh. glumica s adresom u Njemačkoj Vernesa Berbo.

Predstava “Otvoreni za sve” putovanje je kroz stagnaciju zajednica Roma u Evropi za koje su šanse za posao poput bilo kojih drugih građana prilično niske, a tradicije putovanja zamijenjene sjedećim životom pokraj iskorijenjenih skupina plesačica koji se kreću svijetom prateći prilike za rad.

Od 2010. godine Macras istražuje različite načine života, stilove plesa i muzike Roma u Mađarskoj, Češkoj Republici i Sovačkoj. Ovo putovanje koristi muziku i ples kako bi publiku na taj način proveli kroz živote evropskih Roma današnjice, prikazujući predsrasude, klišee, nesporazume, tradiciju, diskriminaciju, siromaštvo i nasilje.

Constanza Macras rođena je u Argentini, a studirala je ples i moderni dizajn, razvijajući osnove svoje koreografije između ostalog u Amsterdamu i New Yorku. Osnovala je međunarodnu plesnu teatarsku trupu Constanza Macras/Dorky Park u Berlinu 2003. godine. Na sceni propituju društveno učešće, integraciju, segregaciju i marginalizaciju, kao i društvene posljedice i izazove globalizacije.

Kritički radikalna i hrabra poetika, teatarskim jezikom farse ispričane priče inspirisane ratom, patriotizmom te historijskim prilikama, otvaranje pitanja diskriminacije, politika uništenja protiv civilizacije i odnos prema kulturno-historijskom naslijeđu, pitanje porodice i osobnih izbora, samo su neki od aspekata bogate stilske raznolikosti ovogodišnjeg MESS-a.

Ovaj praznik teatra do 6. oktobra poklonicima teatarske umjetnosti donijet će 23 predstave iz 17 država i sa četiri kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.

Osnovan 1960. u Sarajevu na inicijativu Jurislava Korenića, MESS je najstariji festival u jugoistočnoj Evropi. Danas djeluje u proširenom obliku i sastoji se od četiri programske cjeline: Festival MESS, Scena MESS, Modul Memorije i Biblioteka MESS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.