Održan prvi MESS forum o predrasudama u 21. stoljeću

Kultura 30. sep 201818:18 > 18:22
MESS

Prvi MESS forum o temi "Ko kreira naše predrasude u 21. stoljeću?" održan je danas u Art house Kriterion u okviru programa 58. Festivala MESS.

U dijalogu motiviranom igranjem predstave “Otvoreni za sve”, učestvovali su teatarski kritičar i selektor ovogodišnje bh. selekcije, Saša Milosavljević, autor i reditelj predstave “Deveta” Bojan Jablanec, član ovogodišnjeg festivalskog žirija, inače dramaturg, teatarski kritičar i umjetnički kurator Tomasz Kirenczuk te bh. rediteljica Selma Spahić, dok je diskusiju moderirao direktor festivala MESS Nihad Kreševljaković.

“Jedan od najvećih problema je nedostatak dijaloga između predstavnika sukobljenog mišljenja koje je utemeljeno na predrasudama. Suštinski nismo zainteresovani za ljude nego ideje. Imamo potrebu da sve kategoriziramo”, naglasio je Tomasz Kirenczuk.

Bh. rediteljica Selma Spahić rekla je da borba protiv predrasuda kao plivanje uzvodno.

“Strah dolazi od nepoznatog. Da bismo razbili naše predrasude moramo se suočiti sa sobom i svojim strahovima, a mislim da to možemo uraditi tako što ćemo se upoznati sa nepoznatim slušajući”, kazala je Spahićeva te dodala da se njena predstava “Ono što nedostaje” bavi odnosom koji se nikad nije desio.

Stavljajući predrasude u kontekst vremena u kojem živimo, Bojan Jablanec govorio je o granicama, opisujući ih kao ostavštinu evropskih ratova kroz historiju.

“Predrasude su po meni prirodna reakcija koja dolazi u trenutku kad naš uobičajeni život postaje ugrožen. Mislim da su predrasude naš odbrambeni mehanizam, ali na tome trebamo raditi i zato je u predstavi Deveta ključno pitanje humanizma”, kazao je Jablanec te dodao da se ovom predstavom želi pokrenuti diskurs kako u pozorištu tako i u društvu.

Naredni MESS forum zakazan je za utorak 2. oktobra u Art house Kriterion o temi “Politika uništenja protiv civilizacije”. Učesnici diskusije bit će autori i protagonisti predstave “Palmira” Bertrand Lesca i Nasi Voutsas, te Marion Kraske, direktorica Heinrich Boell Fondacije u Sarajevu, saopćili su organizatori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.