Zlatni lovorov vijenac Chrisu Keulemansu

Kultura 02. okt 201822:06 > 22:07
FENA/Almir Razić

Zlatni lovorov vijenac za doprinos razvoju teatarske umjetnosti, najznačajnije priznanje Internacionalnogh teatarskog festivala MESS, dodijeljeno je večeras Chrisu Keulemansu na ceremoniji u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Nakon što je na velikoj sceni tog pozorišta izvedena predstava „Bagdad“ čiji je Keulemans jedan od autora i aktera, priznanje mu je dodijelio direktor MESS-a Nihad Kreševljaković kao umjetniku koji je svojim djelovanjem zadužio taj festival i Grad Sarajevo.

Bosanskohercegovački reditelj Haris Pašović rekao je da Chris Keulemans, umjetnik s kojim se sreo u Amsterdamu ratne 1993. godine i koji je došao u Sarajevo iduće godine ratne opsade, ima zasluge za utemeljenje MESS-a kao festivala koji će dobiti rejting kakav ima danas.

Dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca je kazao da je iskreno iznenađen zbog večerašnje dodjele priznanja.

U Sarajevu, u kojem je dolazeći u proteklih 25 godina, stekao brojne prijatelje, kao i od Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Holandiji, on je naučio šta je to prijateljstvo i gostoprimstvo, kazao je.

Stoga smatra da je večerašnja ceremonija trebalo da bude posvećena tim ljudima a ne njemu, istaknuo je i dodao da će i dalje dolaziti u Bosnu i Hercegovinu.

Chris Keulemans je rođen u Bagdadu 1960. godine, a živi u Holandiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.