Žalica se nakon šest godina vraća na scenu

Kultura 06. okt 201818:17 > 19:02
N1

Ostalo je još tri dana do premijere predstave "Tri sestre" u režiji Pjera Žalice, koji nakon šest godina ponovo režira pozorišni komad. Iako je ova drama napisana 1900. godine, tekst je i danas aktuelan.

I danas, više od 100 godina od kako je Čehov napisao dramu “Tri sestre”, tema je aktuelna – maštanje i čežnja za boljim životom.

“Čehov je ispričao jednu priču koja ima vrlo snažnu poruku ljudima koji nisu svijesni svoje realnosti. Ljudima koji sanjaju. Ja mislim da je sanjati divno, ali da je živjeti u snovima užasno. I ja mislim da smo mi još uvjek ti ljudi”, ističe Pjer Žalica, režiser.

A da smo ti ljudi, najbolje govori lik Andreja Prozorova, brata tri sestre, kojeg glumi Boris Ler.

“Jedim dijelom je u komadu i ogromna želja da se ode iz tog gradića, da se ode negdje gdje se misli da je bolje, to je Moskva u ovom sučaju. Zanimljivo je bilo raditi u našem gradu, u našoj zemlji, gdje svakodnevno ljudi odlaze, pa tako i moj lik ima ogromnu želju, ambiciju da se ostvari, da ode iz tog malog mjesta da postane profesor na univerzitetu u Moskvi”, otkriva Boris Ler, glumac.

On nažalost ne odlazi iz tog mjesta i ne ostvaruje svoje ambicije.

Lik sestre Maše, koja je u Čehovljevom tekstu srednja sestra, no u Pjerovoj adaptaciji najmlađa, igra Maja Izetbegović.

“Žena udata koja je duboko, duboko nesretna zbog prostora u kojem živi, koju je provincija uništila na svaki mogući načini – brak, nju su udali, i tako da živi u jednom braku neispunjenom ljubavlju, nego samo formom”, priča Maja Izetbegović, glumica.

Iako je radnja ove drame smještena u XIX vijeku, prema riječima Pjera Žalice, kao da je pisana ovdje i danas, o našim primitivizmima i zabludama. Stoga nije ništa značajno mijenjano, no, svakako da ima ličnog pečata samog režisera.

“Potpuno smo svijesni veličine. Pokušavamo da budemo na visini veličine tog teksta u trenutku kad je bio pisan 1900. godine, a to je ipak jedno drugo vrijeme, to su ipak i drugi ljudi, tako da mi pokušavamo ispričati iz našeg aspekta, nemjenjajući vrijeme. Nismo je pretjerano modernizirali, kako bi se reklo”, dodaje Žalica.

Premijera predstave je zakazana u utorak 9. oktobra u 20 sati na sceni Kamernog teatra 55, dok je prva repriza dan kasnije, a druga 11. oktobra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.