Završen MESS, najbolja predstava iz Italije

Kultura 07. okt 201807:38 > 07:41
Anadolija

U sarajevskom ”Klubu 1”, žiri u sastavu dramaturg, pozorišni kritičar i umjetnički kurator iz Poljske, Tomasz Kirenczuk, dramaturg, prevoditelj i scenarista iz Slovačke, Peter Kovač i rediteljica, Lajla Kaikčija, sinoć je objavio laureate i laureatkinje 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – ”Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” dobila je “Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu“, u izvedbi Collettivo Cinetico, iz Italije.

”Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu” pripao je Alessandru Serra za predstavu “Macbettu“, Compagnia Teatropersona, dok je ”Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje” osvojio Enkidu Khaled za ulogu u predstavi “Bagdad“.

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu dobio je Adrijan Pezdirc za igru u predstavi “Ono što nedostaje“.

Specijalne nagrade žirija dobili su autorski tim, glumci i glumice predstave “Welcome“, reditelja Nermina Hamzagića, te glumački ansambl predstave “Cezary odlazi u rat“, poljskog reditelja Cezary Tomaszewski.
Nagradu “Marko Kovačević“ za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije pripala je Asji Krsmanović za kritičke prikaze sa Festivala MESS 2018.

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Svirala“ sa prosječnom ocjenom 10,00. Nagradu publike za najbolju predstavu 58. Festivala MESS osvojila je predstava “Welcome“ sa prosječnom ocjenom 9,62.

Nagradu “Luka Pavlović“ tim teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut osvojila je predstava “Macbettu“, reditelja Alessandro Serra.

Osim nagrada žirija i direkcije festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS.

U proteklih osam festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstava iz 17 država i sa 4 kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.