Tuzla film festival: Bit će prikazano 120 filmova

Kultura 10. okt 201815:02 > 15:08
Anadolija

Tokom ovogodišnjeg Tuzla film festivala (TFF) planirano je prikazivanje 120 filmova u različitim kategorijama, a zbog naslova, publike, kao i gostiju iz svijeta filmske industrije koji su najavili dolazak, očekuje se da će opravdati poziciju među 20 najboljih na Balkanu.

Srđan Vukadinović, jedan od selektora na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je da je festival za sedam godina održavanja napravio iskorak i trenutno je u drugoj kategoriji festivala u cijeloj regiji. Također, rekao je da festival raste i širi se relativno brzo te da je za očekivati da će za nekoliko godina ući u prvu kategoriju festivala kada je u pitanju Balkan.

”Poznato je da na Balkanu ima između 150 do 180 festivala, a TFF je među 15 do 20 njih kako po svojoj strukturi programa, broju dana koliko traje, pratećih sadržaja i slično. Još je važnije da se iz godine u godinu pravi kvalitativni pomak u nekom od ovih segmenata. Ove godine je to angažiranost i aktuelnost filmova, a publika u posljednje dvije godine daje svoj pečat ovom ogromnom poslu”, naveo je Vukadinović.

On je dodao da je pred selektorima bio obiman posao, jer su od 800 prijavljenih trebali odabrati 20-ak puta manji broj filmova.

Boris Balta, direktor TFF-a rekao je da će se osim prikazivanja 120 filmova, održati i osam radionica te premijere nekih filmova. Određeni filmovi kao ”Južni vetar” imat će bh. premijeru u Tuzli, a među njima je najveći broj svjetskih premijera u kategoriji kratkih igranih filmova, koji će biti besplatni.

Inače, osim premijere koja je najavljena za petak, 12. oktobra u 19.30 sati u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, prikazivanje svih ostalih filmova bit će upriličeno u Narodnom pozorištu Tuzla, a ove godine festival će trajati osam dana.

Govoreći o festivalskoj monografiji, Balta je naveo da su u njoj prikazana najbolja ostvarenja od 2012. do 2016. godine.

”Radimo jednu vrstu arhive koja Tuzlu konačno stavlja na mapu filmske industrije na prostoru Balkana. Festival donosi i nove mlade reditelje, a njih oko 70 smo razvili kroz TFF u proteklih sedam godina, od kojih su neki u tom periodu upisali i završili akademije. Nadam se da ćemo i dalje napredovati u tom pravcu”, naglasio je Balta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.