Kabinet Federice Mogherini za N1 o izjavama Plenkovića

Kultura 19. okt 201821:01 > 21:06
European Council

Nakon dvodnevne rasprave u Briselu koja se vodila na marginama evropskog samita za N1 je iz ureda potpredsjednice Evropske komisije i visoke predstavnice za vanjske poslove Federice Mogherini stigao komentar onoga što je poduzeo hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kako iz njenog ureda kažu sve je o izborima rečeno u zajedničkoj izjavi komesara Mogherini i Hahna, a nešto više bi se moglo reći narednog mjeseca na ministarskom nivou.

Napomenimo kako je Andrej Plenković pitanje izbora u Bosni i Hercegovini, a posebno izbora Željka Komšića uvrstio na dnevni red evropskog samita jer je kako je sam rekao izbor Komšića po njegovom mišljenju izdaja slova i duha Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mi smo izrazili svoje mišljenje o izborima u izjavi 8. oktobra. Sada očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju na formiranju vlada na svim nivoima, konstruktivno rade zajedno, u interesu građana svoje zemlje. Kako su ministri vanjskih poslova EU izjavili u ponedjeljak, očekujemo od vlasti u BiH da daju prioritet reformama koje su potrebne za napredovanje na putu EU, što će osigurati potpunu i djelotvornu implementaciju Reformske agende. Isto tako, i kako je Evropsko vijeće reklo u junu, pitanje izborne reforme takođe treba rešiti, u skladu s evropskim standardima. Ne treba preduzimati nikakve zakonodavne ili političke korake koji bi učinili veći izazov primjeni presude Sejdić-Finci i srodnih odluka. Kako je dogovoreno u Vijeću za spoljne poslove u ponedjeljak i potvrđeno na jučerašnjem Evropskom vijeću, Bosna i Hercegovina će biti na dnevnom redu sljedećeg sastanka ministara inostranih poslova EU u novembru“, kazali su u uredu Federice Mogherini za N1.

Podsjetimo da su tokom dana predsjedavajući vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegov zamjenik Vjekoslav Bevanda poslali odvojena pisma hrvatskom premijeru Plenkoviću, a u vezi sa dešavanjima u Briselu, na šta je Plenković odgovorio da če sva pitanja koja bude smatrao važnima za Hrvate u BiH i Hrvatsku podignuti na međunarodni nivo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.