Najmlađi dječiji pisac u BiH zakoračio u sedmu deceniju

Kultura 06. nov 201816:37 > 16:38
N1

Treći festival premijera Teatra kabare Tuzla nakon pet premijernih predstava, koje je ocjenjivala publika, završava se predstavom za djecu autora Šime Ešića koji obilježava 50 godina umjetničkog rada i kome je ove godine festival i posvećen. Riječ je i jednom od najplodonosnijih književnika čiji je doprinos kulturi teško mjerljiv.

Radni vijek Šime Ešića (64) izuzetno je bogat. Autor je brojnih dječijih knjiga, udžbenika, lektira, predstava, festivala. Vezeni most, susreta djece i pisaca, a osnovao je i udruženje ljubitelja knjige „Mali princ“ kao i nekoliko izdavačkih kuća.

“Ja sam želio i mislim da sam u tome bio u pravu, napravio sam, u ovoj oblasti kojom se ja bavim, našu sredinu Tuzlu i okolinu središtem dječije literature u BiH pa i šire”, tvrdi Ešić.

“Ima jedan stih Šime Ešića koji kaže: Treba se držati uvijek toga, lijepo je imati nekoga svoga. Ko je to neko njegov? Čitav ovaj grad koji mu je došao na 15. obljetnicu Vezenog mosta”, ističe Marica Petrović, profesorica.

Na festivalu je igrana Ešićeva predstava „Hoću da se igram“. Do kraja festivala slijedi i predstava za djecu “Izmislionica u selu Pričevac” urađena po njegovoj zadnjoj knjizi.

“Ovo je tekst kako za djecu, tako i za odrasle da se pitaju kad i gdje su izgubili ono dijete u sebi. Svi mi imamo to dijete usebi koje gajimo ili ne gajimo pa kada zapadnemo u probleme kažemo da je to problem djeteta u nama, nisam nešto riješila, riješio, itd”, kaže Damir Altumbabić, režiser.

“Tako da mi je bilo zadovoljstvo da i ja mogu dati minimalni doprinos ovom lijepo svijetu koji se ne bavi politikom, već igrom”, dodaje Suad Avdagić, scenografija i kostim.

Na ovogodišnjem festivalu prikazane su još tri predstave, drama „Pismo ocu“, komedija „Pijani“ te drama „Malograđani“.

“Ovo je možda najsadržajniji i najkvalitetniji festival premijera koje smo do sada napravili, a to pokazuju i ocjene publike koje smo prikupili”, navodi Vlado Kerošević, Teatar Kabare Tuzla.

Svakako najviše simpatija dobile su predstave najčitanijeg dječijeg pisca, ali on nije optimističan da će imati nasljednika jer kaže da kontinuirani rad u kulturi kod nas ne postoji, jer se sve dešava incidentno.

“Žao mi je što je taj kontinuirani rad, kada je riječ o dječijoj književnosti, njegovanju lijepe pisane riječi, njegovanju kulture, izostao. To se odmah vidi. Najmlađi dječiji pisac u BiH zakoračio skoro u šestu deceniju”, šali se Ešić.

Njegove knjige prevedene su na talijanski, ruski, bugarski, mađarski, turski i poljski jezik. Ešić je za svoj rad dobio brojne nagrade. Nastavlja stvarati uz poruku da ne žive uzalud oni koji vole i imaju mir sa sobom i sa svijetom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.