Nobilo, Kljuić i Pejaković na promociji knjige Svjedoci zla

Kultura 26. nov 201812:10 > 12:16
N1

Pod motom „Istina je samo jedna“, a u povodu prve godišnjice presude u slučaju „Jadranko Prlić i ostali“ kojom je pravosnažno potvrđen „udruženi zločinački poduhvat“, u četvrtak, 29. 11. 2018. godine u Multimedijalnoj sali na Kovačima u Sarajevu bit će održana promocija knjige „Svjedoci zla“ Akifa Agića i Faruka Vele.

Serijal promocija djela koji je pobudio ogroman interes bosanskohercegovačke i javnosti u Hrvatskoj, posvećen je upravo prvoj godišnjici pravosnažne presude najvišim vojnim i političkim zvaničnicima tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kao i 25. godišnjici rušenja Starog mosta i otvaranja logora tzv. HZHB.
Inače, prva promocija održana je u Mostaru potkraj oktobra, a do sada je ovo djelo predstavljeno u Stocu, Gornjem Vakufu, Jablanici, Kaknju…

Na promociji u Sarajevu, pored autora, govorit će ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo, ratni član Predsjedništva BiH i nekadašnji demokratski predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljuić, legenda bosanskohercegovačkog glumišta Josip Pejaković, dok će moderator promocije biti glumac Mirza Mušija, koji će ujedno govoriti dijelove ove knjige.

Također, prigodan tekst ovim povodom priredio je jedan od najvećih živućih bošnjačkih intelektualaca, akademik Esad Duraković, inače član akademija nauka u BiH, Siriji i Jordanu.

Djelo „Svjedoci zla“, hronološkim slijedom, od nalogodavaca do izvršilaca, prate otvorenu agresiju vojske Republike Hrvatske i zločine Hrvatskog vijeća odbrane počinjene tokom rata na prostoru takozvane Republike Herceg-Bosne, što je konačno rezultiralo drugostepenom presudom na Međunarodnom sudu pravde u Hagu u slučaju „Prlić i ostali“.

N1

Ovo je, također, prvo djelo koje donosi najvažnije dijelova presude u slučaju „Prlić i ostali“. Agić i Vele izvještajima „sa lica mjesta“ tretiraju najznačajnije, može se reći, ključne događaje, iz tog perioda bilo da je riječ o događajima sa prvih linija odbrane ili da je riječ o razgovorima sa svjedocima neposredno nakon davanja iskaza pred nadležnim sudskim instancama.

Sadržaj knjige tretira teme od početka rata u BiH do ove godine. U knjizi na vrlo vješt način se referiraju na krucijalna priznanja o agresiji i zločinima tadašnjih vlasti u Zagrebu kao i na niz dokumenata samoproglašene Herceg-Bosne. Na koncu, po prvi put u nekom djelu, publikovana je i pravosnažna presuda u slučaju „Prlić i ostali“.

Tekstovi koji u pravilu obiluju nepobitnim činjenicama pisani su u kraćoj izvještajnoj formi. U njima je primjetan obzir prema čitateljima koji i sami imaju iskustva iz perioda rata, i stoga su se suzdržavali od dužih i ličnih komentara na same činjenice.

Najduža poglavlja posvećena su ispovijestima vojnika koji su na tlo Bosne i Hercegovine poslani iz Republike Hrvatske i slučaj svirepe likvidacije oficira i vojnika IV korpusa iz zgrade „Vranica“ u Mostaru, koji još uvijek čeka svoj konačan epilog.

„Knjigu sam pročitao, poštena je i iskrena“, zapisao je, uz ostalo, fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Penzionisani mostarski muftija Seid ef. Smajkić, svjedok tragičnih događaja u Mostaru, napisao je istakao je da je „riječ o vrijednoj i autentičnoj građi“, o „zloćudnoj agresiji prema Republici BiH utemeljenoj na zločinačkoj paradržavnoj tvorevini Herceg-Bosni“.

Također, u knjizi su po prvi put objavljeni spiskovi logoraša koji su prošli konclogore tzv. Herceg-Bosne, a koje su sačinjavali pripadnici HVO-a.

Uz podsjećanje na ranije razgovore sa pokojnim fra Lukom Markešićem i dr. Ivom Bancem, u knjizi govore bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, advokat Ante Nobilo, glavni haški tužilac Serge Brammertz, fra Ivo Marković, historičar Tvrtko Jakovina, komunikolog i autor knjige „HVO u Sarajevu“ dr. Marijo Pejić, ugledni hrvatski novinar Boris Pavelić, Ivica Jeger, vojnik HV-a koji je ratovao u Gornjem Vakufu..

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.