Učenje azbuke kroz video igru

Kultura 18. dec 201818:30 > 21:34
N1

Svoje vještine u kreiranju animiranog filma pokazuju umjetnici u zajedničkom cilju očuvanja lijepih priča iz djetinjstva. Tako da sada Ježurka Ježića, liju ili vuka iz Ćopićeve Ježeve kućice od sada možete gledati i u crtanom filmu. Ove likove animirao je multimedijalni umjetnik Ognjen Radumilo. No, radeći animirani film napravio je i edukativnu video igricu Ježeva azbuka za djecu predškolskog uzrasta.

Po šumi širom bez staze puta Ježuka Ježić po vazdan luta. Lovom se bavi često ga vide s trista kopalja u juriš ide. I vuk i medo pa čak i ovca poznaju ježa slavnoga lovca.

Savni lovac Ježurko Ježić sada je pristupačan djeci svih uzrasta i širom svijeta. Ćopićev junak počeo se pojavljivati na tv ekranu i dostupan je na YouTube kanalu.

“Branko Ćopić je više napisao u svojim pričama za djecu nego što je ikad mogao da napiše u pričama za odrasle. Ko voli čitati između redova Ježeva kućica je vrhunsko djelo, smio bih ga uporediti sa Životinjskom farmom”, kaže Ognjen Radumilo, autor animiranog filma Ježurko Ježić.

Ovaj crtani film je preveden na engleski, a uskoro bi trebao biti i na ruskom i francuskom jeziku. Da bi učenje slova bilo zabavnije Radumilo je napravio i video igricu Ježeva azbuka namjenjenu djeci od 3 do 6 godina. Funkcioniše tako što jež mora da sakupi dovoljno žirova da bi prešao nivo igrice i onda se pojavljuje slovo koje djeca moraju napisati, na višim nivoima prelazi se na riječi.

“Želio sam da pomognem roditeljima prije svega. Djeca će svejedno naučiti čitati i pisati ali ovo je da olakšam roditeljima patnju davanja mobilnog telefona djetetu da se ponekad igra jer će u ovom slučaju nešto i da nauči.

Domaći pisci ostavili su nam mnoštvo slikovitih priča koje se mogu ekranizovati, Bosna i Hercegovina ima i kreativne ljude koji to znaju dobro uraditi”, smatra Radumilo.

No, razlog za simboličan broj animiranih filmova je, kaže, nedostatak novca

“U zemlji koja je siromašna novcem je jako teško promovisati subkulturu. Nama je čudna i kultura gajenja bijelog luka, nešto smo zagubili”, ističe autor.

Radumilo za sebe kaže da radi 24 sata dnevno jer svoje animacije često sanja. Ovaj multimedijalni umjetnik živi i radi u Banjaluci, ali ima želju da se vrati u rodni Glamoč i uzgaja lješnike. U tom okruženju, kaže, mogao bi mnogo više i lakše da slika i stvara animirane filmove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.