'Drinske večeri poezije' održane u Goraždu

Kultura 19. dec 201816:06 > 16:11
Fena

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, u Goraždu je danas održana 22. manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“.

Tradicionalno i ove godine manifestacija, čiji je cilj promocija i afirmacija dječijeg stvaralaštva, krunisana je zbirkom poezije u kojoj je svoje mjesto pronašlo 68 radova dječaka i djevojčica iz sedam osnovnih škola iz BPK Goražde i OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice.

Direktor JU Centar za kultruru Murat Fejzić podsjetio je da je manifestacija regionalni karakter dobila 2005. godine, od kada, pored osnovaca iz BPK učestvuju i učenici susjednih općina Republike Srpske.

„U 2018. godini na javni poziv za najbolje literarne radove pristiglo je oko 250 dječijih pjesama. Djeca su pisala u stihu o temi ‘Moji drugari’ za učenike od I do V razreda i ‘Proljetno jutro u parku’ za učenike od VI do IX razreda, radovi u stihu i prozi. Poseban žiri u kojem su bili nastavnici, profesori razredne nastave i maternjeg jezika s predstavnicima Centra za kulturu odabrao je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu. Mi smo u našoj ustanovi sretni što sve protekle godine imamo priliku da i na ovaj način okupljamo talentirane mlade pjesnike“, kazao je Fejzić.

„Veoma smo ponosni i sretni što smo uspjeli na jednom mjestu okupiti ovako veliki broj mladih autora iz različitih gradova, što imamo njihove pjesme zabilježene u našoj zajedničkoj zbirci poezije, i uopšte na ovaj projekat, manifestaciju koja je jedinstvena u regonu. Posebnu i veliku zahvalnost iskazujemo svim direktorima osnovnih škola, njihovim saradnicima i naravno našim nastavnicima, profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj i izuzetno dobroj saradnji“, istakla je Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno-umjetničkih aktivnosti u Centru za kulturu Goražde.

U kategoriji od prvog do petog razreda najboljim radom na temu „Moji drugari“ proglašen je rad Emine Forto, učenice 3. razreda OŠ „Husein ef. Đozo“ dok je prvo mjesto u kategoriji od petog do osmog razreda na temu „ Proljetno jutro u parku“ osvojio Sani Bašić, učenik 8.razreda OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Čestitke mladim piscima uputili su gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i u ime resornog kantonalnog ministarstva Amira Borovac.

Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Grad Goražde. Uz pomoć sponzora za najbolje su obezbjeđene i nagrade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.