Hrvatska se oprašta od Ive Gregurevića

Kultura 03. jan 201913:36 > 14:33
Jurica Galoic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uputila je u ime Ministarstva kulture i u svoje osobno ime sućut zbog odlaska velikana hrvatskoga glumišta Ive Gregurevića.

“Bio je umjetnik koji je svojim predanim i upečatljivim djelovanjem trajno zadužio hrvatsku kulturu i umjetnost. Vrsnim ostvarenjima u remek-djelima hrvatskoga filma, ulogama u antologijskim serijama, kao i brojnim kazališnim ulogama u djelima dramskih klasika, u dugogodišnjoj i bogatoj umjetničkoj karijeri izgradio je status jednoga od ponajboljih suvremenih hrvatskih glumaca”, ustvrdila je ministrica u riječima sućuti.

“Raskošan umjetnički dar omogućio mu je da se podjednako uspješno posveti interpretacijama komičnih, tragičnih ili dramskih likova. Uvijek jednostavan, uvjerljiv i profesionalan, bilo da je riječ o glavnim ili epizodnim ulogama, svojom je istinskom glumačkom veličinom doprinosio svakoj umjetničkoj formi”, dodala je.

Obuljen podsjeća kako su Grgurićeva umjetnička postignuća nagrađivana najvišim priznanjima, uključujući i Nagradu Vladimir Nazor za filmsku umjetnost.

“Entuzijazam, iznimna radna energija te nemjerljiv talent i karizma obilježile su život ovoga sjajnog umjetnika, ali i pridonijele razvoju kulturnoga života Republike Hrvatske. Njegova će umjetnička postignuća ostati trajna vrijednost hrvatske kulture”, rekla je.

U telegramu sućuti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić poručio je kako je s tugom primio vijest o odlasku “našeg velikog i nagrađivanog glumca, sugrađanina” Ive Gregurevića, koji je kroz brojne filmske, televizijske i kazališne uloge iza sebe ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu i srcima publike. “Ovo je velik gubitak, ne samo za obitelj, prijatelje, kolege i suradnike, već i za cjelokupnu hrvatsku, posebice kulturnu javnost, a posebno ćemo ga pamtiti po legendarnim ulogama u seriji Velo misto i filmu Čaruga”, istaknuo je.

Redatelj Branko Schmidt s Gregurevićem je surađivao profesionalno, no bili su i bliski prijatelji još od Akademije. “Njegovim odlaskom srušio mi se ogroman dio života, nezamislivo mi je što dalje. Zvao me na piće na Novu godinu, trebao sam otići”, rekao je. “Dva važna čovjeka otišla su oko Nove godine, Fabijan je umro na Novu godinu, a Ivo dan poslije. Zabranio bih Nove godine dekretom”, dodao je.

“Otišao je jedan od najvećih fimskih, ali i kazališnih glumaca, čovjek koji se s nevjerojatnom lakoćom posvetio jednoj od najtežih profesija u kinematografiji, skrbio je o Orašju, hrvatskom filmu i hrvatskim glumcima, a takvih je ljudi malo”, ocijenio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.

Po njegovim riječima, svatko tko je radio s Gregurevićem znao je da od njega može očekivati maksimum i da će se njegova kreativnost osjetiti na televizijskom i filmskom ekranu. “Prekrasno je utjelovio ‘obične’ ljude, ali i vrlo mračne likove, negdje između te dvije krajnosti nastala je njegova najveća uloga Čaruge”, kazao je.

Redatelj tog filma Rajko Grlić prisjetio se koliko se veselio radeći s Gregurevićem. “Čarugu sam radio s velikim veseljem. To je bio dječački san dječaka iz Donje Mahale, da jednog dana jaše, puca, voli lijepe žene, da u isto vrijeme bude dobar i zao. U svako od njegovih stotinu lica bio je ugrađen komadić njegova sna”, rekao je.

“Ivo je bio čudan čovjek, volio je da ga vide kao tvrdog, sirovog čovjeka a s druge strane imao je beskonačno meku, senzibilnu dušu. Kad imate Janusovo lice imate sve pretpostavke da se ostvarite kao vrhunski glumac”, istaknuo je.

Emir Hadžihafizbegović napisao je na svom Facebook profilu da nas je napustio veliki čovjek i glumac, njegov veliki prijatelj i filmski partner. “Hvala mu za sve što je ostavio ljepoti filmske umjetnosti i hvala mu za svaki kadar koji smo uradili zajedno. Bog neka upokoji tvoju dobru dušu, Ivo moj plemeniti”, napisao je.

Posljednji ispraćaj Ive Gregurevića bit će u ponedjeljak, 7. siječnja u 15 sati na zagrebačkom Mirogoju, a sprovod dan poslije u 14 sati u Donjoj Mahali.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.