Plovdiv i Matera – europske prijestolnice kulture za 2019.

Kultura 07. jan 201920:16 > 20:21
Pixabay

Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji, dva grada s bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem te usmjerenošću na budućnost, Europske su prijestolnice kulture za 2019.

Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju.

Matera je grad od 60 tisuća stanovnika na jugu Italije a poznata je po drevnim gradskim četvrtima koje čine nastambe u pećinama izdubljenim u vapnenačkoj stijeni na kojoj se nalazi grad. Četvrti, koje se nazivaju Sassi, pod zaštitom su UNESCO-a od 1993. godine.

Krilatica Matere 2019. je „Otvori budućnost“ , a godina se obilježava kroz pet glavnih tema: antička budućnost, kontinuitet i raskol, refleksije i veze, utopije i distopije te korijeni i putevi. Dva temeljna projekta su „I-DEA“ (posvećen istrazi i predstavljanju kulturne, povijesne i antropološke povijesti regije) te „Škola otvorenog dizajna“ laboratorij dizajna, eksperimentiranja i interdisciplinarnih inovacija.

Plovdiv je prvi bugarski grad s titulom Europskog glavnog grada kulture. Nalazi se u južnom dijelu Plovdivske doline u Traciji, na obalama rijeke Marice i drugi je grad po veličini u zemlji s oko 345 tisuća stanovnika.

„Zajedno“ je krilatica Plovdiva u projektu, a uključuje četiri tematske platforme: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog naslijeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo.

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na više od 70 lokacije u gradu. 

Naslov Europske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednome gradu u dvije države članice EU-a, a 20. titulu europskih prijestolnica kulture preuzimaju Rijeka i irski Galway. Slogan projekta Rijeka 2020 je “Luka raznolikosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.