Preminuo proslavljeni reditelj Dušan Makavejev

Kultura 25. jan 201914:51 > 15:44
PIXSELL/Dusko Marusic

Proslavljeni srbijanski reditelj Dušan Makavejev preminuo je jutros u Beogradu u 87. godini, prenosi RTS.

Makavejev je rođen 13. oktobra 1932. godine u Beogradu. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača filmskog crnog talasa.

Svojim djelima kritikuje trulo društvo, kako komunističko, tako i kapitalističko. Kao pristalica i veliki poznavalac djela psihologa Wilhelma Reicha, često njegova učenja komponuje u svoje filmove.

Njegov film “Misterije organizma” (1971) u stvari je posveta ovom nikad dovoljno priznatom revolucionaru-psihologu. Bio je urednik mnogih listova: Student (časopis), Književne novine i Danas.

Režirao je i filmove “Parada” (1962), “Čovjek nije tica”, “Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “Nedostaje mi Sonja Heni” (1972), “Sweet Movie” (1973), “Gorila se kupa u podne” (1993).

Bavio se i pisanjem za mnoge časopise. Imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968.

Dobitnik je velikog broja domaćih i stranih nagrada: Oktobarska nagrada Beograda, Srebrni medvjed u Berlinu, Srebrna arena u Puli, Luis Bunuel u Cannesu, Srebrni Hugo u Chicagu, Zlatno doba Belgijske kraljevske kinoteke, “Filmska legenda” koju dodjeljuje Festival filmova jugoistočne Evrope sa sjedištem u Parizu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.