Bibliobus dovozi knjige bliže čitaocima u Banjaluci

Kultura 16. feb 201916:04 > 16:05
N1

Ljubitelji knjige u Banjaluci će od ponedjeljka na neobičnom mjestu moći iznajmiti i pročitati neki novi naslov. Čitati stripove, lektire i romane moći će u autobusu, nazvanom Bibliobus. Cilj je dovesti knjige bliže svojim čitaocima, promovisati književnost, a poseban fokus stavljen je na najmlađe čitaoce.

Teretno vozilo na cesti. Dužine 11 metara, težine 6 tona. Na pogled izdaleka sasvim obični kamion. No ovaj je na putu sa specijalnim zadatkom. Dovesti knjige bliže svojim čitačima.

“Ideja je nastala iz jedne divne saradnje sa knjižnicom iz Kopra, u istom smo bibliotečko-informacionom programu, radili smo na zajedničkim projektima. Oni su odlučili da Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci doniraju ovaj bibliobus, samo sa jednom željom, da u ponudi bude i fond knjiga na slovenačkom jeziku. To smo i uradili”, kazala je Ljiljana Zečić, direktorica NUB RS.

No put od Kopra do Banje Luke nije bio jednostavan. Posla je imala i carina.

“Dvije godine se radilo na uvozu, jer je specifično, uvezen je kao teretno vozilo specijalne namjene, a u stvari je to autobus pun knjiga”, pojasnila je Zečić.

I to 6.300 knjiga, a književni fond u autobusu će se redovno nadopunjavati novim naslovima.

Bibliobus će stajati na 14 stanica u banjalučkim prigradskim naseljima. Ukoliko određene knjige trenutno nema, možete je naručiti, te će vam biti isporučena u narednom krugu.

“Mi smo se odlučili da izdvojimo neki tinejdžerski, dječiji kutak, da ovi mali, na koje smo stavili fokus, da oni budu zadovoljni onim što Bibliobus nudi. Imamo i stripova, romana za djecu, lektire za osnovnu školu, mada ovo nije Bibliobus namijenjen samo djeci, mogu se upisati svi bez obzira na godine”, kazala je Aleksandra Redić, bibliotekarka.

Godišnja članarina je simboličnih 15 KM. Posadu ove neobične biblioteke na točkovima, čini vozač i dva obučena bibliotekara. A nakon Banje Luke ovi književni naslovi krenut će na novo putovanje. Naredna stanica bibliobusa je Rijeka. Gdje će u junu, ovaj bibliobus svoj sjaj pokazati na velikom Evropskom festivalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.