'Synonymes' najbolji film 69. Berlinalea

Kultura 17. feb 201912:24 > 12:29
Anadolija

Film 'Synonymes' izraelskog reditelja Nadava Lapida nagrađen je večeras 'Zlatnim medvjedom' za najbolji film na 69. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Berlinale).

Žiri na čelu sa francuskom glumicom Juliette Binoche, donio je odluku da glavna nagrada ovogodišnjeg Berlinalea bude dodjeljena izraelskom autoru Ladavu Lapidu, za njegovo ostvarenje ‘Synonymes’.

‘Srebrenim medvjedom’ u kategoriji za najbolju režiju nagrađena je njemačka glumica i rediteljica Angela Schanelec za film ‘I Was at home, baut’.

U kategoriji za najboljeg glumca nagrada ‘Srebreni medvjed’ pripala je kineskom glumcu Wang Jingchunu za ulogu u filmu ‘So Long, My Son’. Kineska glumica Yong Mei, za ulogu i istom filmu, nagrađena je ‘Srebrenim medvjedom’ u kategoriji za najbolju glumicu.

‘Srebrenim medvjedom’ u kategoriji za najbolji scenario nagrađeni su Maurizio Barucci, Claudio Giovannesi i Roberto Saviano za film ‘Dečja parada’ (La paranza dei bambini – Piranhas).

Nagrada ‘Alfred Bauer’ za specijalni umjetnički doprinos dodijeljena je njemačkoj scenaristkinji i rediteljici Nori Fingscheidt, za njeno ostvarenje ‘Systemsprenger’.

Ovogodišnji filmski festival u Berlinu otvoren je projekcijom animiranog filma ‘Ljubaznost stranaca’ danske autorice Lone Scherfiga. Za glavnu nagradu, Zlatnog medvjeda, takmičilo se 17 filmova.

Podsjetimo da je manjinska bosanskohercegovačka koprodukcija film ‘Šavovi’, u režiji Miroslava Terzića i po scenariju Elme Tataragić, osvojio je nagradu ‘Europa Cinemas Label’ za najbolji evropski film u sekciji Panorama.

Berlinski međunarodni filmski festival (Berlinale) jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u Evropi i svijetu. Osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom u svijetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.