Ermin Bravo: Poželio sam igrati u Narodnom pozorištu

Kultura 19. feb 201909:33 > 10:04
N1

Predstava "Kavkaski krug kredom" izvedena u Sarajevu ostavila je iza sebe oduševljenje svim segmentima ovog djela - od muzike, scenografije, kostimografije, teksta, režije, do glumačke izvedbe. Ermin Bravo odigrao je, prema mišljenju kritike, jednu od najboljih uloga, a danas je bio gost Novog dana.

“Teško mi je samog sebe valorizirati, ali znam da sam uživao igrajući i nadam se da je i rezultat trebalo pokazati da je dobro na kraju”, rekaoje Bravo.

U predstavi igra 14 glumaca, a Bravo je u Novom danu je rekao da je predstavu režirao jedan od najvećih evropskih reditelja Paolo Magelli.

Velika je odgovornost bila na njemu, i prvi put je režirao u Sarajevu. Bude vam drago kad na kraju vidite da su ljudi lijepo reagovali, a  valjda su i poželjeli tu vrstu predstava. Ovo je i veliki tekst, Brehtov klasik, koji se rijetko postavlja zbog komplikovanosti“, istakao je.

Na pres-konferenciji je rečeno da je predstava “Kavkaski krug kredom” okrutna bajka za odrasle.

Jeste takva, neka krvava bajka za odrasle, jer je čudna dramaturgija, prati se jedan lik do pola, pa od pola drugi lik da bi se na kraju oni spojili na suđenju, tako da jeste. Priča se priča u priči, priča se jedna bajka, koja podjeća na ono što mi živimo, na velike političke prevrate, smjene vlasti u kojem se bogati uvijek više obogate, tako da se kroz tu neku bajku može prepoznati naša priča“, komentarisao je Bravo.

Komentarisao je i tekstove stare po nekoliko stotina godina a koji odražavaju i današnje stanje.

Valjda su zato i veliki i univerzalni i pitanja koja se tiču nas. I pozorište se time i bavi – da postavlja tu vrstu pitanja, a ovdje je riječ o jednom od najvećih tekstova Brehta. Jako malo se radi Breht na našim scenama“, kazao je.

Naglasio je i kako je predstava koprodukcija MESS-a i Narodnog pozorišta te naveo kako se cijeli tim potrudio da isprati reditelja koji je navikao da radi na visokom nivou.

Bravo je u Novom danu kazao i kako ima sigurno devet godina da nije radio na velikim scenama, te da je najčešće u Kamernom, i da je kroz ovu predstavu vidio da je poželio igrati u Narodnom pozorištu.

Istakao je da je život predstave tek počeo, te da će se moći gledati od sljedećeg mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.