Potpisana povelja Srbije i RS o zajedničkoj kulturno-prosvjetiteljskoj politici

Kultura 04. mar 201916:14 > 16:15
TANJUG - DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministarka kulture bh. entiteta Republika Srpska Natalija Trivić potpisali su danas u Sremskim Karlovcima Povelju o srpskom kulturnom prostoru, u cilju utvrđivanja zajedničke "kulturno-prosvjetiteljske politike" dva ministarstva.

Vukosavljević je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, rekao da je ta Povelja početak “usmerenog” rada da se kulturni potencijali srpskog naroda “što potpunije” ostvare, kao i da predstavlja izraz odgovornosti Srbije da kroz kulturu objedinjuje svoj narod.

“Srbija i Srpska su stubovi toga poduhvata, i misliće i delaće u smeru koji je Povelja o srpskom kulturnom prostoru naznačila”, kazao je Vukosavljević.

Trivić je navela da su dvije vlade opredijeljene da očuvaju materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe, posebno srpski jezik i ćirilično pismo.

“Potpisivanje Povelje predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost dva ministarstva da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetiteljsku politiku. Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak”, kazala je Trivić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad