U Sarajevu otvorena izložba hrvatske umjetnice Jagode Buić

Kultura 06. mar 201907:36 > 07:45
N1

Izložba skulptura i crteža hrvatske umjetnice Jagode Buić otvorena je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Povod izložbe je prijem umjetnice u redove akademika, Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Veliku pažnju sarajevske publike izazvala je izložba crteža i skulptura svjetski afirmisane hrvatske umjetnice i dobitnice mnogih priznanja, Jagode Buić. Ponovno suočavanje sa sarajevskom publikom za nju je velika obaveza prema gradu za koji je kako kaže, veže značajan dio njezinog umjetničkog života.

“Ja sam uvijek srećna u Sarajevu i ne bih bila u Sarajevu da me to ne usrećuje. Ono što me najviše usrećuje to je plemenitost sarajevskih ljudi, to je vjernost mojih sarajevskih prijatelja koja nije prestala kroz dugi niz godina.” rekla je umjetnica za N1

Jagodina izložba pružila je publici priliku vidjeti poznate skulpture i tapiserije koje su hrvatskoj umjetnici donijele svjetsku slavu, zbog njezinog jedinstvenog pristupa toj vrsti umjetnosti. U izložbeni postav uključeni su i crteži čiji je nastanak motivisan svakodevnim životnim trenutcima.

“Motivi mojih slika su jako različiti zavisi u trenutku. Svaka od ovih grupa je rad jednog poslijepodneva. Nema veće ambicije nego da iznese osjećaje jednog poslijepodneva , a kako je ova izložba napravljena ad hoc jer se ja naravno nisam nadala ovoj časnoj promociji, ona je na neki način imrovizirana i zato ona prikazuje zapravo trenutke.” kazala je Buić.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovao je i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović koji je istakao kako je riječ o veoma značajnom događaju i zaa galeriju i za grad:

“Ja sam uistinu sretan i ponosan što večeras možemo vidjeti ovu izložbu. Jagoda Buić je veliki prijatelj Sarajeva i sarajlija.Neko ko je i ratu pomagao sarajlijama na svoj način i evo sarajevo i bih joj se odužuju time da primaju u redove akademika , Akademije nauke i umjetnosti BiH.”

Izložba je posvećena Jagodinom prijatelju Predragu Matvejeviću, koji je, kako je istakla, svojim jedinstvenim umom veličao i u svom velikom srcu uvijek nosio Sarajevo i njegovu sudbinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad