Kulturnjaci digli glas: Ne žele Rešidata za ministra

Kultura 19. mar 201516:18 > 16:54
Facebook

Bh. kulturni radnici i umjetnici sastali su se danas kako bi izrazili protest zbog stanja kulturne politike u glavnom gradu BiH.

Složno su zatražili da Demokratska fronta povuče kandidaturu Samera Rešidata za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, zatražili ostavku Straje Krsmanovića direktora Umjetničke galerije te su digli glas protiv odlaska bh. reditelja Harisa Pašovića na Bijenale u Veneciju.

U Klubu Collegium Artisticuma okupila su se danas strukova udruženja, ULUBiH i ULUPUBiH, te drugi kulturni radnici koji su razgovarali o stanju u kojem se nalazi kultura u BiH, načinima na koje to mogu promijeniti, ali i o svojim zahtjevima.

Kako je za N1 potvrdio Admir Mujkić, likovni umjetnik i predsjednik ULUBIH-a, na sastanku nisu donijeli konkretne zaključke, ali su se usaglasili u vezi s tim da Samera Rešidata, kandidata DF-a za ministra kulture i sporta smatraju nekopmetentnim.

Naime, Rešidat je dugogodišnji privredni radnik i vlasnik turističke agencije “Sol Azur” iz Sarajeva. Kulturnjaci smatraju da on nije pravi kandidat za ministra te su najavli da će tražiti od predsjednika DF-a Željka Komšića da povuče njegovu kanidaturu.

Također, istakli su i to da pozorišni reditelj Haris Pašović ne može predstavljati bh. umjetnike na Bijenalu u Veneciji, a ujedno su zatražili i ostavku direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića, jer je podržao Pašovića.

Kad je riječ o Venecijanskom bijenalu za ovu godinu nosilac projekta je trebala, po ugovoru, da bude Umjetnička galerija BiH iz koje su krajem prošle godine obavijestili da nisu u mogućnosti da organizuju učešće.  

Prema dostupnim informacijama, predstavnik BiH na jednoj od najvećih smotri likovnog stvaralaštva u Veneciji bit će reditelj Haris Pašović sa saradnicima, Ladom Maglajlić I Enesom Husejinčehajićem, a predloženi kustos je Aida Abadžić Hodžić.  

O načinima imenovanja reditelja Pašovića da zastupa likovnu umjetnost vodila se rasprava kako zbog činjenice da Pašović nije likovni umjetnik tako u zbog toga što sam način imenovanja njega za predstavnika na BIjenalu “nije regularan”. 

Pašović je za N1 kazao da ne želi komentarisati navode niti zaključke “dijela bh. kulturnih djelatnika”.

Novinarka Kristina Ljevak kazala je za N1 da je ne čudi to što Haris Pašović ne želi komentarisati.

Pašović se u medijima pojavljuje kada je to njemu potrebno i kada treba promovisati vlastite projekte, no kada treba odgovarati na pitanja koja su problematična, naprimjer dati odgovor zašto Šaban Šaulić gostuje na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata ili zašto na likovnu manifestaciju ide pozorišni reditelj – onda se ne javlja. Pašović sam po sebi nije problem već je on personifikacija naših problema“, kazala je novinarka Ljevak.

Istakla je da Venecijansko bijanale nije najveći problem bh. umjetnika i umjetnica te da to nije jedini povod zbog kojeg su se kulturni radnici danas sastali.

Problem je ignorantski odnos vlasti prema likovnim umjetnicima i umjetnicama. Umjetnička galerija je imala potpisan sporazum i jedina je bila dužna da organizuje predstavljanje bh. umjetnika na Bijenalu. nakon što je Krsmanović kazao da nemaju snage za to, taj segment organizacije se trebao prebaciti na neku drugu instituciju, no to nije učinjeno. Pašović je privatnim kanalima za to saznao te iskoristio prostor za manevar“,. istakla je Ljevak.

Kulturni radnici će zvanične i konkretne zahtjeve sačinit narednih dana i uputiti zvaničnim ministarstvima i institucijama.