Balkan Trafik! Festival u posjeti bh. umjetnicima i muzičarima

Kultura 25. mar 201919:01 > 19:09
EU info centar u BiH

Predstavnici Balkan Trafik! Festivala zajedno sa novinarima i umjetnicima iz Brisela došli su u trodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi obišli kulturno-istorijske objekte i upoznali se sa bosanskom tradicijom.

„Iako nas dijeli nekoliko hiljada kilometara, kroz muziku, film, stripove i umjetnost bliži smo jedni drugima više nego ikada. Ova država ima bogatu kulturu i ljude na koje treba biti ponosna i stoga mi je bilo veoma bitno dovesti umjetnike i novinare iz Brisela da vas upoznaju“ rekao je Nicolas Wieers, producent festivala BalkanTrafik!.

Njegov strip “Putovanje na Balkan: Putem kulurnog naslijeđa”, koji istražuje bogato kulturno naslijeđe regiona, promovisan je u EU info centru u Sarajevu. Posjeta je okončana koncertom u Srebrenici, organizovanim u saradnji sa organizacijom Srebrenica Wave.

„Sarajevo je prelijep grad i publika nas je divno dočekala. Cijelo ovo iskustvo, posjeta Sarajevu i Srebrenici ostaće nam u pamćenju i biće velika inspiracija za nas“, rekla je Gloria Boateng.

Umjetnici i novinari iz Brisela sastali su se i sa brojnim bh. umjetnicima, muzičarima i kulturnim djelatnicima te sa vizuelnim umjetnikom Rikardom Druškićem koji će ove godine učestvovati na festivalu Balkan Trafik!.

BalkanTrafik! Festival ove godine obilježava trinaest godina postojanja i nastojanja da približi Zapadni Balkan Evropskoj uniji kroz kulturu, strip, ples i film. Festival se organizuje u Briselu i Parizu i okuplja umjetnike iz regiona kako bi na jednom mjestu okupili različite zajednice i slavili jedinstvenu evropsku raznolikost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad