Svjetski dan teatra: Prepoznaje li se važnost pozorišne umjetnosti u BiH?

Kultura 27. mar 201916:04 > 16:18
N1

Prije 57 godina na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta širom svijeta ustanovljen je važan datum u svijetu pozorišne umjetnosti, 27.mart, Svjetski dan teatra. Svake godine istaknuti pozorišni umjetnici napišu poruku koja se čita širom svijeta i prevodi na desetine jezika, kao najvažniji segment brojnih aktivnosti koje internacionalna teatarska zajednica organizuje povodom Svjetskog dana pozorišta, širom svijeta. Ove godine je ta čast pripala Karlosu Seldranu, kubanskom reditelju.

U čast pozorišne umjetnosti, jedne od najstarijih u istoriji, pozorišni umjetnici skreću pažnju na poziciju teatra i umjetnosti u društvu, koja u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, zbog čega se s pravom može postaviti pitanje, prepoznaje li se važnost teatra?

N1

“Pa mislim da teatar nigdje u svijetu nema poziciju, barem iz naše perspektive, ljudi koji radimo u njemu, koju zaslužuje, ali svakako ima jednu dobru i lijepu poziciju u BiH. Teatar je još uvijek jedna veoma cijenjena umjetnost, vrlo praćena od strane publike i od strane medija”, kazao je Vedran Fajković, dramaturg.

Maja Salkić, glumica u SARTR-u, podsjetila je da pozorište ima snagu da pomjeri, inspiriše, transformiše i edukuje, na načine na koje to ne može nijedan drugi vid umjetnosti.

“Djecu pozorište može da nauči stavovima, može da ih oplemeni, da nekako ih osposobi da razmišljaju na prabi način i da nekako donose sami svoje zaključke, da nisu uvijek dio mase, i da to što se možda izdvajaju po nekim svojim umjetničkim stavovima, po svojim nekim kreacijama, apsolutno nije ništa što je loše i što treba uprijeti prstom na njih nego stvarno treba njegovati i nekako koristiti kao neki svoj krik iz ovog prostora u kome živimo”, kazala je Salkić.

Uprkos minimalnim ulaganjima u pozorišnu scenu, zaposleni u bh.teatrima poručuju da kriza publike za njih ne postoji. Pune sale su odgovor na sva njihova pitanja i nedoumice.

N1

“Pored svega, pored ovakve političke situacije, nemara ljudi, nerazmišljanja, raznoraznih stvari, opet nađemo novu publiku, publika koja opet prepoznaje umjetnost i želi da je dio toga”, istakao je Sead Pandur, glumac.

Na Međunarodni dan teatra, skoro svako pozorište u Sarajevu upriličilo je neku od predstava.

“U pozorištu mladih, u srijedu 27. marta, na sceni u 20 sati, predstava Vrli novi svijet u režiji Dine Mustafića,a poruku za svjetski dan teatra čita glumica Belma Lizde Kurt, a poruka je kubanskog reditelja Karlosa Seldrana”, najavio je Adnan Resić, PR Pozorišta mladih Sarajevo.

Osim u Pozorištu mladih, U Kamernom teatru upriličena je predstava “Sjećaš li se Doli Bel”, u Narodno pozorištu predstava, “Palčica”, a u SARTR-u 28.marta očekuje nas predstava, “Nigdje niko nemam.” Poruka bh.glumaca za ovaj dan je da se kultura, umjetnost i teatar nikada ne smiju zanemariti ni u jednom društvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad