Kenović za N1: Kada gledam svoje stvari, uvijek imam neku nelagodu

Kultura 05. apr 201908:49 > 09:06
N1

Bosna i Hercegovina sutra dobija svoj prvi filmski muzej, simbolično nazvan "Valter brani Sarajevo", a naziv je dobio prema istoimenom filmskom klasiku jednog od najvećih bh. filmskih autora Hajrudina Šibe Krvavca snimljenog davne 1972. godine. O muzeju i kinematografiji za Novi dan govorio je režiser Ademir Kenović.

O tome koliko je značajan muzej “Valter brani Sarajevo” je rekao: “Značajno je to i za Sarajevo i za državu. Divna stvar i na neki način podsjećanje na neke pozitivne vrijednosti iz prošlosti i pogled prema naprijed. Sve mi je jekao drago u vezi muzeja. Sjetio sam se da Šibu poznajem još otkako sam bio dijete, bili smo statisti u filmu ‘Parče plavog neba’ koji se snimao na Jagomiru i Šiba je bio pomoćnik reditelja. Mi djeca smo često bježali sa snimanja u Pionirsku dolinu da gledamo životinje, i on bi nam palio šamare zbog toga”.

“On je bio strašno veliki radnik, napravio je te fantastične filmove koji su bili svugdje primljeni sa oduševljenjem. Imamo podatak da su ga u Kini gledale milijarde, i još uvijek živi i postao je jedan od simbola”, dodao je.

Na pitanje koliko je takva tematika aktuelna i danas je kazao: “Očigledno je da nekim stvarima koje su napravljene u nekom vremenu prođe vrijednost, a neke žive. Šibini žive i sada. Nadam se da će i ovo potaknuti sve one koji su odgovorni u državi da se odgovorno odnose prema ljudima koji se bave filmom. U Srbiji, Crnoj Gori, svi imaju zakone o filmu, kod nas je to još uvijek po ladicama vlada. Mediji trebaju glasno i jasno konstantno pitati i ukazivati da se to nije uradilo“.

Govorio je i o koprodukciji.

“Koprodukcija je ono što nama jedino omogućava da pravimo filmove. Mi bosanske filmove pravimo najvećim dijelom finansijama iz vana i to rade mnoge zemlje. Naš posao je skup i dosta stvari se mora uklopitii i onda jedini način da se napravi nešto je da imamo partnere koji će imati interese. Ono što smo uspjeli do sad je da smo član nekih fondacija”, komentarisao je Kenović za N1.

O filmu “Ovo malo duše” je rekao: “Mi kad smo pravili taj film, smještali smo ga u prošlost, nešto malo poslije Drugog svjetskog rata. Bio je to period pokušaja da se stvori neki bolji ambijent, tako da mislim da oni filmovi koji su preživjeli, mogu biti znakovi kako bi trebalo biti“.

Kenović je za N1 govorio i o tome kakav osjećaj ima kada gleda svoje filmove.

Kada gledam svoje stvari, uvijek imam neku nelagodu, neku sumnju, ne osjećam se dobro gledajući film zajedno sa publikom, nervozan sam i mislim da će izaći svi iz sale. Film ‘Ovo malo duše’ je kao da gledam neki klasični film, kao da nemam ništa s njim – sve mi odgovara i nemam problem“, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad