Faširana šnicla u SNS sosu

Kultura 05. apr 201914:19 > 15:40
N1

Krajem 4. veka pre Hrista, Gali, zastarela vrsta Saveza za Srbiju, upali su u Rim i opljačkali ga, jedino je Kapitol odolevao mesecima.

Žitelji Kapitola, preteča naprednjaka, bili su izgladneli pa su planirali da pojedu guske boginje Junone, ali su se plašili božjeg gneva. Jedne noći vojnik Marko se probudio pošto je čuo gakanje gusaka te ugledao jednog Gala kako se vere po zidovima Kapitola i odmah mu odsekao prste. Ostali kapitolski vojnici, čuvši guske, brzo su se probudili te nadvladali Gale. Tako su guske spasile Rim.

Rimska mitologija je čudo, ali će uskoro biti ništavna prema naprednjačkoj mitologiji, spletu raznoraznih priča koje svaki dan osmišljaju ovlašćeni tabloidi u sadejstvu sa ovlašćenim televizijama kojima ideje daje ovlašćeni predsednik u sadejstvu sa ovlašćenim saradnicima i ovlašćenim “stradalnicima”.

Najpoznatija legenda naprednjačke mitologije ide ovako: početkom 21. veka posle Hrista, tačnije – u sedmoj godini posle Vučića – Savez za Srbiju, sofisticirana vrsta Gala, nazvanih tako jerbo su stalno nešto galamili, upadao je gde god je stigao, pa je jednog dana po ideji najvećeg galamdžije, Obradović Boška, na red za upadanje bila Skupština grada Beograda, objekat namenski izgrađen za doček vaterpolista.

Nekoliko puta je korišćen i za doček košarkaša, odbojkašica, plivača & bacača kugle, ali u pravilniku Skupštine grada Beograda nigde nije stajalo kako se ponašati kada je u pitanju doček Gala(mdžija) iz Saveza za Srbiju.

– Evo, ovde lepo piše: za doček vaterpolista potrebno je obezbediti Mariju Šerifović koja će da peva i srednjoškolce koji će da pale baklje! Ali šta raditi za svečani doček Gala(mdžija) – upitao se Vesić Goran, zamenik organizatora dočeka vaterpolista.

Problem kod Gala(mdžija) jeste što oni nisu osvojili nijednu medalju, niti prvo mesto na nekom planetarnom prvenstvu, poslednje što su osvojili bio je hol zgrade Radio televizije Srbije, ali, smatrao je Vesić Goran, zamenik organizatora dočeka vaterpolista, nije isto biti svetski prvak u vaterpolu i biti svetski šampion u osvajanju portirnice Javnog servisa.

– Da su bar osvojili studio iz kog se emituje Drugi dnevnik RTS, pa da im i organizujemo doček ko vaterpolistima, jer osvajanje tog studija jeste ozbiljniji poduhvat od osvajanja Mundijala, ali, što bi mi njih uopšte svečano dočekivali? – glasno je razmišljao zamenik organizatora dočeka vaterpolista.

Posebno je bilo nezgodno što predstavnici Gala(mdžija) nisu unapred rekli kada će da dođu, jerbo se oni nikada ne najavljuju ko vaterpolisti, pa je ideja bila da se na ulazu u Skupštinu grada Beograda, po rimskom receptu, postave guske, koje bi gakanjem upozorile na izenendnu opasnost.

Zakon o uzgoju domaćih životinja, međutim, izričito zabranjuje držanje gusaka u centru Beograda, posebno jer gladni penzioneri vrebaju iz Pionirskog parka, kako bi uhvatili gusku za šiju, a neki i da bi dovatili Vesić Gorana za šiju. Guske radi prehrane, a Vesić Gorana radi budućnosti unuka.

Od gusaka se dakle odustalo, ali, kaže naprednjačka mitologija, baš u danu kada su Gala(mdžije) krenule da upadaju u Skupštinu grada Beograda, tamo se održavao Savet za rodnu ravnopravnost, sastavljen od rodno ravnopravnih naprednjakinja, specijalne sorte, koji je upravo raspravljala o uvođenju memorijalne nagrade “Milutin Jeličić Jutka”, koja se dodeljuje za neizmeran doprinos u ljubkanju, volkanju i želkanju neke žene koja te ne želka.

Takođe, pričalo se i o nadirućem fašizmu, a do te teme se došlo pošto je jedna od rodno ravnopravnih naprednjakinja donela na sastanak odličan recept za faširane šnicle u SNS sosu.

– Faširane snicle su dokazani fašisti! – viknula je jedna od njih, ukazaujući na fašizaciju koja u našem društvu nikada nije bila veća, još od vremena kada su neki fašisti imali razne ideje o jednom Srbinu i 100 Muslimana.

Baš u tim momentima na vratima Skupštine pojavio se veći fašista od faširane šnicle, pa su rodno ravnopravne naprednjakinje stale na ulaz, složno vičući: “Boško fašisto!”, “Šniclo fašisto!” i “Boško šniclo!”.

– Dragi građani, mi smo danas dokazali da žene nisu samo kujnu, nego mogu da posluže i za druge prostorije, na primer predsoblje, ulaz, kao i stepenište ispred ulaza – objasnio je posle predsednik svih građana sem građana-fašista, otkud ideja da se baš žene pošalju na predstavnike Gala(mdžija), kad takve poslove mogu obaviti i za to ovlašćeni muškarci, zvani policajci, ili za to ovlašćene žene, zvane policajke. –

Pa kad žene u većem broju pošalješ pred one koji hoće da uđu, onda izgleda ko da su oni krenuli da biju žene, iako im je prvobitna želja bila da biju Vesića, dokazanog muškarca! – rekao je predsednik svih građana sem Đilasa i fašista, otkud ideja za ovu veoma poučnu priču iz naprednjačke mitologije.

Predstavnici Gala(mdžija) posle su otišli ispred REM-a, ali tamo nije bilo nikoga, inače bi priča “Kako su guske spasile Rim” potpuno pala u zapećak u odnosu na priču: “Kako su guske spasile REM”. O tome možde u nekom sledećem nastavku poučnih priča iz naprednjačke mitologije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad