Okončana restauracija Šarene džamije

Kultura 11. apr 201912:19 > 12:21
Facebook

Šarena džamija ili Sulejmanija će u subotu biti otvorena za vjerske obrede nakon što je završen projekt njene restauracije koji je finansirala Direkcija vakufa Republike Turske.

Projekt restauracije travničke ljepotice počeo je 2017. godine, a u završnoj su fazi i pripreme za subotnje svečano otvorenje kojem će prisustvovati i čelnik Direkcije vakufa Turske Adnan Ertem.

Šarena džamija slovi za jedan od najvažnijih simbola “vezirskog grada“, a karakteristična je po šarenim ukrasima i ornamentima na zidovima, kao i po tome što je jedina džamija u BiH sa munarom koja se izdiže sa lijeve strane objekta.

Zahtjevnim projektom restauracije Šarena džamija je dobila osvježeni izgled i ponovo je zasijala u punom sjaju.

Šarenu džamiju u Travniku prvi je izgradio u drugoj polovini 16.stoljeća Gazi-aga. Vezir Ćamil Ahmed-aga je 1757. godine na njenom mjestu izgradio znatno veću džamiju koju je lokalno stanovništvo nazvalo Ćamilijom. Ona je izgorjela u požaru 1815, a na njenom mjestu je novu džamiju podigao bosanski vezir Sulejman-paša Skopljak.

Nazvana je Šarena zbog neobičnih likovnih dekoracija na unutrašnjim i vanjskim zidovima. U prizemlju džamije se nalazi bezistan. Sulejmanija predstavlja jedinstven primjer u osmanlijskoj arhitekturi gdje se ista građevina koristi u sakralne i svjetovne svrhe.

Sulejmaniju je neobjašnjivo zaobišao katastrofalni požar 1903. godine. Objekt je pretrpio i nekoliko oštećenja u Drugom svjetskom ratu, nakon čega je izvršena temeljita restauracija.

Iz Direkcije vakufa Turske također, je saopćeno da će sutra biti održano svečano polaganje kamena temeljca i za izgrdnju višenamjenskog vakufskog kompleksa u Han Ploči kod Kiseljaka.

U saopćenju se navodi da je riječ o projektu za koji su Direkcija vakufa Turske i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisale sporazum 25. novembra prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad