Najznačajnija spašena stvar iz Notre Damea

Kultura 16. apr 201917:58 > 20:09
Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS

Dr Jelena Erdeljan, profesorica na Odjeljenju za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da je Notre Dame više od katedrale i da je svaka generacija Francuske uzidala sebe u nju. Navodi da je najznačajnija stvar koja je spasena - "Trnov vijenac", Kristova relikvija izuzetnog značaja.

Gostujući u Danu uživo, kaže da je sav svijet ujedinjen u reakciji na vijest o požaru, bez obzira na vjeroispovijest – jer je Notre Dame više nego jedna katedrala – ona je simbol Pariza, Francuske i Evrope. To je značajno mjesto za identitet zajednice, ističe Erdeljan.

“Dugo je građena – počela je, u ovakvom vidu, da se zida u 12. vijeku, nastavljena je u 13. i 14. vijeku i svaka generacija je uzidala sebe u to veliko sakralno zdanje”, kaže profesorica.

Crkve su u Srednjem vijeku zbog drvene konstrukcije često gorjele, dodaje. “Ovdje se drvena konstrukcija nalazi između svodova i krovne konstrukcije i zato je gorjela ta gornja etaža Notre Damea”.

Rekonstrukcija, zbog koje se sumnja da je izbio požar, bila je planirana da traje 20 godina.

Govoreći o tome koliko bi obnova mogla da traje, profesorica Erdeljan je mišljenja da će decenije proteći dok se sve ne sanira. Navodi da su već do sada velike donacije obezbjeđene, a ističe i ulogu UNESCO-a, ocjenjujući da će svakako Notre Dame biti jedan od njegovih prioriteta.

Za ovu katedralu vezani su važni događaji u historiji Francuske, naglašava profesorica. Čuveno zvono Emmanuel, najteže i najveće, na južnom tornju – to zvono je ono koje je oglasilo kraj Drugog svjetskog rata, 2. decembra 1804. godine tu je Napoleon krunisan za cara, navodi.

Kaže da turisti znaju za fasadu, ali najznačajnija stvar koja je spašena, to je “Trnov venac”. Objašnjava, to je Kristova relikvija izuzetnog značaja, koja je iz Jerusalima najprije prenijeta u Istanbul, odakle je tokom krstaških ratova prenijeta u Pariz. “Ne znam da li su spašeni ekseri koji su zabadani u Kristovo tijelo tokom raspeća, spašena je tunika Luja IX koji je važan ne samo kao vladar, već je proglašen za sveca”, dodaje.

Profesorica Erdeljan kaže i da je katedrala Notre Dame “jedno živo mjesto molitve” jer je tu bogosluženje stalno u toku, iako je u procesu rekonstrukcije.

Iz ugla vjernika, kaže da se na ovo gleda kao na poruku i opomenu da se ljudi vrate vjeri, jer se požar desio u prvom danu Velike nedjelje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad